Lustgas blir vanligare i Sverige men inte i Norrbotten

Enligt årets CAN-undersökning fortsätter ungas alkohol- och droganvändning att minska. I år tittar undersökningen även på lustgasanvändning och resultatet visar att nästan var femte gymnasieelev, 18 procent, prövat lustgas. Men enligt polisen i länet är det inte ett stort problem i Norrbotten.

Joakim Österlund och Patrik Tabell jobbar som områdespolis i Luleå/Boden. En del av deras jobb är att prata med unga om alkohol och droger.

Joakim Österlund och Patrik Tabell jobbar som områdespolis i Luleå/Boden. En del av deras jobb är att prata med unga om alkohol och droger.

Foto: Linus Nilsson

Norrbotten2022-12-23 09:00

– Vår känsla och upplevelse är att alkoholanvändandet inte kryper ned i åldrarna. Däremot träffar vi på ungdomar i yngre åldrar under exempelvis festivaler eller skolavslutningar som är berusade, säger Patrik Tabell, områdespolis Luleå/Boden.

När det kommer till övriga berusningsmedel till exempel konsumtion av lustgas och kolsyrepatroner i berusningssyfte så menar han att det inte är lika utbrett i Norrbotten som i södra Sverige.

– Vi stöter inte på lustgaspatroner oftare nu än tidigare men det är väldigt svårt att jobba mot och det finns ett mörkertal. Däremot får vi information från skolor och allmänhet om tomma kolsyrepatroner i källarlokaler och kojor. Men om det är ungdomar som brukar dessa är oklart, säger Joakim Österlund, områdespolis i Luleå/Boden.

– Är det så att vi anträffar ungdomar och som vi misstänker brukat lustgas så kontaktar vi vårdnadshavaren och skriver en orosanmälan till socialtjänsten. Min uppfattning är att steget att testa narkotika ligger närmare än om man inte testat lustgas, säger Patrik Tabell.

Fördelen med att prata alkohol och droger med unga i en mindre stad som Luleå är att det är lättare att etablera kontakt med ungdomar och en del av områdespolisens roll är att jobba uppsökande och skapa relationer.

– Vi är till exempel mycket ute i skolor eller syns till på fritidsgårdar och pratar om alkohol och droger tillsammans med socialtjänsten, säger Joakim Österlund.

I CAN-undersökningen uppger sex procent av ungdomarna i niondeklass att de testat narkotika. På gymnasiet har antalet ökat till 15 procent men i Norrbotten varierar narkotikastatistiken bland unga över tid.

– När vi gör insatser mot unga narkotikamissbrukare så ökar narkotikaanvändningen i statistiken, säger Patrik Tabell. 

I Norrbotten finns det en växande trend bland unga att träna på gym. Men att det skulle ha lett till att fler unga använder dopingpreparat är i dagsläget svårt att säga. Däremot har polisen gjort riktade insatser mot ett flertal gym i länet. 

– Genom att genomföra riktade dopingsinsatser kan polisen få en större överblick av dopingmissbruket i kommunen, säger Joakim Österlund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!