Över hälften av länets kommuner tappar behöriga lärare

Andelen behöriga grundskolelärare faller i åtta av länets kommuner i jämförelse med 2018. Det visar statistik från Sveriges kommuner och regioner. "Vi jobbar med en hel del insatser för att locka fler lärare, men det är ett arbete som tar tid", säger Petronella Sirkka, verksamhetschef för för- och grundskolan i Boden.

Statistik från Sveriges kommuner och regioners databas Kolada visar att över hälften av länets kommuner tappar behöriga grundskollärare. (Arkiv)

Statistik från Sveriges kommuner och regioners databas Kolada visar att över hälften av länets kommuner tappar behöriga grundskollärare. (Arkiv)

Foto: JESSICA GOW / TT

Norrbotten2022-08-07 19:00

Samtidigt visar statistik från Skolverket att antalet heltidstjänster bland grundskolelärarna totalt endast ökat med 5 sett över hela länet under samma period.

Det största tappet av behörighet bland grundskolelärarna sker i Boden, där andelen grundskolelärare med lärarlegitimation faller från 74,3 procent till 64,4. Ett tapp om drygt tio procentenheter. 

Boden är även den kommun som under samma period sett den största ökningen av heltidstjänster bland grundskolelärarna. 

Från 2018 till 2021 har skolorna i kommunen ökat antalet heltidstjänster bland grundskolelärarna med 27,5. 

2018 fanns 224,7 heltidstjänster och 2021 hade detta ökat till 252,2. 

Enligt verksamhetschefen för för- och grundskolan i Boden, Petronella Sirkka, är det bland annat pensioner som påverkar.

– Vi har pensionsavgångar och det saknas väldigt många behöriga lärare i Sverige. I Boden gjorde vi en ganska stor insats för att minska kostnaderna för skolan för många år sedan. Det innebar att många nya lärare med examen från sent 90-tal och tidigt 00-tal sades upp. Idag ser vi att en konsekvens av det såklart kan vara att vi har många äldre lärare, ett ganska litet mellanskikt och få yngre som kommer underifrån. När de går i pension har vi svårt att rekrytera nytt för det finns inte utbildad personal och de få som finns drar vi alla huvudmän i, säger hon.

undefined
Petronella Sirkka, verksamhetschef för för- och grundskolan i Boden.

Utvecklingen av antalet heltidstjänster i Boden ser hon positivt på.

– Vi jobbar alltid för heltider så att människor ska ha en möjlighet att försörja sig. Men en del lärare vill jobba deltid. Jag tror att alla som vill ha en heltidstjänst ska kunna ha det om de går att nyttja, säger Sirkka.

– Vi jobbar med en hel del insatser för att locka fler lärare, men det är ett arbete som tar tid, tillägger hon.

Det största tappet sett till antalet heltidstjänster sker i Kiruna, där de minskar med 26,8. Dessutom har Kirunas grundskolor sett ett tapp om 4,4 procentenheter då det kommer till grundskollärarnas behörighet. 

Enligt Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna, har de stött på en del problem i rekryteringen.

– Vi har tappat lärare till pension och branschbyten och har haft svårigheter med att rekrytera ersättare. Det återstår mycket arbete för oss på den punkten. Samtidigt måste vi även jobba för att bli bättre, mer attraktiva, som arbetsgivare. Det är viktigt att kommunen tänker stort och nytt kring utbildningsmöjligheter för personal och kring bostäder för alla som faktiskt vill flytta till Kiruna, säger hon. 

– Det har varit väldigt svårt. Vi har en löpande rekrytering men i dagsläget har vi absolut inte bara behöriga lärare i klassrummen, tillägger hon.

undefined
Viktoria Björklund, skolchef Kiruna kommun.

Tidigare under året riktade Skolinspektionen kritik mot en av kommunens grundskolor. Enligt myndigheten fanns allvarliga och omfattande brister i undervisningen vid Högalidskolan. 

– Vi ser väldigt allvarligt på Skolinspektionens kritik och har tillsammans med rektorn för skolan haft ett antal möten med Skolinspektionen för att diskutera de brister som funnits på skolan. Därefter har vi tagit fram en handlingsplan med åtgärder. Vissa av åtgärderna har rektorn och skolpersonalen jobbat hårt med att verkställa redan i våras och resterande kommer att vidtas mot hösten, säger Björklund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!