Skolinspektionen pekar på allvarliga brister på skolan

Stök, lärarbrist och uteblivet stöd för elever med särskilda behov. Kiruna kommun döms ut av Skolinspektionen som hotar med hundratusentals kronor i vite om problemen på Högalidskolan inte åtgärdats om ett halvår.

Birgitta Henriksson-Lindmark, 42, välkomnar Skolinspektionens beslut att förelägga Kiruna kommun med ett vite om 600 000 kronor om man inte kommer till rätta med de allvarliga bristerna på Högalidskolan (Arkivbild).

Birgitta Henriksson-Lindmark, 42, välkomnar Skolinspektionens beslut att förelägga Kiruna kommun med ett vite om 600 000 kronor om man inte kommer till rätta med de allvarliga bristerna på Högalidskolan (Arkivbild).

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2022-06-07 18:59

När skolan drog igång efter förra sommaren störtdök andelen behöriga lärare på Högalid till drygt 60 procent. Detta efter att kommunen bytt skolstruktur och fördelat om lärare och elever i Kiruna.

Föräldrar till barn som förlorat undervisningstimmar rasade och berättade att de istället fått meningslösa håltimmar och stökig skolmiljö.

– Det blev väldigt många fler barn på skolan, men inte fler resurser, personal och material, säger föräldern Birgitta Henriksson-Lindmark, 42, som välkomnar Skolinspektionens beslut.

Kiruna kommun får svidande kritik efter tillsynen i februari och senast 1 november ska "allvarliga och omfattande brister" vara åtgärdade. Annars måste kommunen betala 600 000 kronor i vite.

Två klasser i nian hade ingen matte förrän i oktober och ämnena biologi, fysik och kemi genomfördes i halvklasser. Åttorna fick ingen undervisning i svenska första halvan av höstterminen och gick två-tre veckor utan engelska. Trä- och metallslöjden återupptogs först från slutet av januari.

Skolan har enligt Skolinspektionen saknat rutiner för att anmäla elever i farozonen för att bli underkända och lärare ska inte ha känt till att det ska utredas. Obehöriga lärare har satt betyg och elever har upplevt att de inte fått studiero.

Birgitta Henriksson-Lindmark berättar att hennes son inte fått stöd för att klara skolgången och att det ska ha lett till hög frånvaro. Hon tycker att de som beslutade att göra om skolstrukturen borde tagit höjd för lärarbristen.

– Det är allvarligt för niorna som går sista året innan gymnasiet och inte har hunnit göra färdigt, säger hon.

Bland föräldrarna har oron varit stor, men nu känns det lättare.

– Det känns som en seger när man haft så mycket krångel med skolan och påtalat problem och brister. Det känns som en bekräftelse att det är skolan och huvudmannen som brustit, de enskilda lärarna jobbar på allt de kan men de har inte fått möjlighet, säger hon.

Anders Karlsson blev ny rektor på skolan den 1 februari i år. Han tror att "kritiken till största delen är berättigad".

– Vi har inlett ett förbättringsarbete direkt efter inspektionen och upprättat en handlingsplan som jag ska diskutera med Skolinspektionen på onsdag för att åtgärda de här bristerna. Som det ser ut nu har vi lyckats bättre med rekryteringen så under förutsättning att lagda kort ligger kommer vi ha folk på plats i alla klasser i höst, säger han.

Efter att ha tittat mot både södra Sverige och USA ska alla lärartjänster ha tillsatts, utom en: Språkvalet i nordsamiska.

– Vi har istället erbjudit prövning för betyg och att vi inte hittar någon lärare beror inte på att jag inte har sökt. Jag har skrivit till alla kommuner i Sverige, Sameskolstyrelsen, Sametinget och Samernas utbildningscentrum, alla som jag kan tänka mig, men ingen kan sälja tjänsten till oss, säger rektorn.

Han tror att problemen bottnat i personalbrist som förvärrats av att det var pandemi. För att undvika att elever underkänns har de som gått miste om undervisningstid erbjudits att ta igen förlorad undervisningstid på kvällar och lov.

Han upplever att de numera har ordning och studiero på skolan, att anmälningarna om kränkningar har minskat och att det nu finns en rutin för hur arbetet med anpassningar och särskilt stöd ska fungera.

– Alla ska vara med i matchen, säger han.

Skolinspektionens beslut

Skolinspektionen pekar på allvarliga och omfattande brister i undervisningen för klass 7-9 vid Högalidskolan. Två klasser i årskurs 9 har haft för lite undervisningstid och det ses som allvarligt då det omfattar flera ämnen och har pågått en längre tid.

Kiruna kommun måste senast 1 november visa att man kan erbjuda eleverna undervisningstid enligt timplanen och att elever får det särskilda stöd som de har rätt till.

Brister konstateras även i betygssättningen och studieron.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!