Elda eller inte elda – så tolkar olika kommuner nya reglerna

Får vi eller får vi inte elda i trädgården? Och hur blir det med majbrasan? Nya regler skapar förvirring och Norrbottens kommuner gör lite olika tolkningar av de nya EU-direktiven. Därmed gäller olika beroende på var du bor.

I många kommuner tillåts majbrasor utan att någon ansökan görs. Några större kommuner kräver en dispensansökan. (Arkivbild)

I många kommuner tillåts majbrasor utan att någon ansökan görs. Några större kommuner kräver en dispensansökan. (Arkivbild)

Foto: Jens Alvin

Norrbotten2024-04-23 10:25

Nyheten i korthet

  • Nya EU-direktiv skapar förvirring kring eldning i trädgården och majbrasor, med olika tolkningar bland Norrbottens kommuner.
  • De flesta kommuner i Norrbotten tillåter eldning av trädgårdsavfall, trots Naturvårdsverkets riktlinjer som säger annat.
  • Syftet med de nya reglerna är att återvinna mer material, istället för att förbränna, för att nå bättre miljöeffekter.

Trädgårdar börjar så sakta tina fram på sina håll och Valborg närmar sig. Naturvårdsverket har utifrån nya EU-direktiv kommit med riktlinjer som säger att vi för miljöns skull inte ska elda skräp utan återvinna. Det sista ordet om vad som är okej har kommunerna.

Vi har tidigare berättat att Luleå kommun går på Naturvårdsverkets linje. Majbrasor behöver dispens och på tisdagen hade tio ansökningar gjorts. Gällande eldning hemma i trädgården har det kommit olika bud de senaste dagarna, efter att kommunen delvis har backat.

Trots Naturvårdsverkets riktlinjer så tillåter de flesta kommuner i Norrbotten att trädgårdsfall får eldas hemma. 

Malin Svensson är miljöinspektör i Boden. 

Får man elda trädgårdsavfall hemma i trädgården?

– Man får elda trädgårdsavfall, under förutsättning att det inte medför olägenhet för omgivningen. Det är ganska många långa körsträckor här, det är inte miljömässigt motiverat att köra iväg trädgårdsavfallet istället för att elda upp det. Det gäller då torrt trädgårdsavfall. Har man en dålig förbränning blir det andra typer av utsläpp. 

Vad gäller för majbrasor?

– Där det är större majbrasor, som offentliga tillställningar, behövs dispens. De mindre går under undantaget att man får elda torrt trädgårdsavfall. 

Hur många har ansökt om dispens?

– En som jag vet om, den på Kvarnängen, säger Malin Svensson.

Så gör olika kommuner:

Kiruna: Dispens krävs för att anordna majbrasa och hittills har Kurravaara hembygdsförening sökt detta. De lokala föreskrifter som finns idag medger eldning av trädgårdsavfall på egen tomt.

Gällivare: Eldning av majbrasor är i skrivande stund tillåtet, inget i de lokala föreskrifterna begränsar detta. I dagsläget får trädgårdsavfall eldas på den egna fastigheten. 

Kalix: Den som vill elda en majbrasa ska ta kontakt med kommunen först, och några har gjort detta i år. Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras eller återvinnas. Att göra en liten eld med ved för att grilla korv är tillåtet. 

Övertorneå: Kommunstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från avfallsdirektivet. Inga dispenser för att elda behöver sökas.

Pajala: Lagändringen påverkar inte majbrasor och just nu krävs inga dispensansökningar. Pajala kommun inväntar förtydliganden. 

Haparanda, Jokkmokk, Överkalix: Har ej gått att nå i tid till publicering.

 

Bakgrund: EU-direktivet

För att få bättre effekter i miljön så behöver vi återvinna mer, och från den 1 januari finns det nya regler för bioavfall, alltså skräp från köket och trädgården. Att förbränna avfall återvinner inte material eller energi, men om det istället komposteras eller blir biogas så kan näringsämnen återföras till jorden, eller nyttjas igen på andra sätt. Det långsiktiga målet med de nya reglerna är att mer resurser ska kunna cirkulera, och att miljöeffekterna blir bättre om näringsämnen återförs till jorden istället för att förbrännas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!