Eldningsförbudet får ris – detta gäller för Luleåborna

Eldningsförbudet av trädgårdsavfall väcker heta känslor. Bland annat innebär det en kostnad på drygt 1000 kronor för att få dispens för en majbrasa. Luleå kommun följer den nya lagen, men öppnar för att sista ordet inte är sagt.

Stopp där, så får man inte göra längre. Allt avfall från trädgården måste komposteras eller föras till avfallsanläggning. Luleå är en av kommunerna som följer den nya lagen.

Stopp där, så får man inte göra längre. Allt avfall från trädgården måste komposteras eller föras till avfallsanläggning. Luleå är en av kommunerna som följer den nya lagen.

Foto: Martina Holmberg / TT

Luleå2024-04-20 13:00

Nyheten i korthet

  • Luleå kommun följer den nya EU-lagen som förbjuder bränning av trädgårdsavfall. Reglerna gäller sedan den 1 januari och kostar över 1000 kronor i dispens för majbrasa.
  • Det finns förvirring kring vad som egentligen gäller, både bland kommuner och medborgare, eftersom lagstiftningen anses vara motstridig.
  • Luleåborna har delade åsikter kring det nya förbudet. En del tycker det är bra för att undvika onödiga bränder, medan andra tycker det är överdrivet.

– Det är inte helt tydligt vad som gäller och vi har inte tagit något definitivt beslut i frågan ännu, säger Lina Andersson Helin, sektionschef för miljö- och hälsoskydd.

Bestämmelserna trädde i kraft 1 januari och har sitt ursprung i en ny EU-lag, vars syfte är att mer avfall ska komposteras eller återvinnas.

Naturvårdsverkets strikta tolkning är följande:

  • Det är förbjudet att elda sitt eget trädgårdsavfall i trädgården. Antingen ska man kompostera avfallet själv eller föra det till en återvinningsanläggning.
  • Den som vill anordna en majbrasa måste ansöka om dispens hos kommunen till en kostnad av drygt 1 000 kr (motsvarande en timmes arbetstid). Sedan tidigare gäller att man måste ansöka om tillstånd för offentlig tillställning hos polisen.
undefined
Luleå följer förbudet, uppger Lina Andersson Helin.

Kommunernas branschorganisation Avfall Sverige anser dock att lagstiftningen är motstridig och att det inte alls är glasklart vad som gäller, vilket skapat förvirring både bland kommuner och medborgare.

– Det är många som har ringt till oss och undrat. De vill följa lagen och vädrar både oro och andra synpunkter. Vi har tagit hjälp och stöd från Naturvårdsverket, och vi har också en dialog med närliggande kommuner, Piteå och Umeå, kring hur de ser på saken. Vi har landat i att vi går på Naturvårdsverkets linje, säger Lina Andersson Helin.

Kommer ni utföra någon tillsyn?

– Allt är så nytt så vi vet inte ännu.

Luleborna på stan hade olika åsikter kring det nya eldningsförbudet.

undefined
Ingrid Brännwall tycker det är okej att elda om man bor ute på landet eller i någon by.

Ingrid Bergman

– Inom tättbebyggt område tycker jag det är helt okej att inte elda då, men bor du ute på landet tycker jag det är helt okej att elda upp gammalt ris och löv och sånt där, säger Ingrid Bergman.

undefined
Gustav Englund tycker att eldningsförbudet är bra för att minska bränder.

Gustav Englund

– Det har ju brunnit lite grann för några år sedan så det är kul att slippa om det brann i sommar, säger Gustav Englund.

undefined
Hans Pettersson tycker det är bra med eldningsförbud. "Det är jättebra att de tänker på alla onödiga bränder", säger han.

Hans Pettersson

– Jag tycker det är bra, jättefint att de tänker för det är onödiga bränder och sånt där som händer, säger Hans Pettersson.

undefined
Göran Littorin tycker det är både bra och dåligt med nya eldningsförbudet.

Göran Littorin

– Det är både och tycker jag, det är ju bra att få bort grejerna till återvinningen för det går ju rätt bra egentligen, samtidigt kan jag tycka att få elda nån liten lövhög känns lite överdrivet, säger Göran Littorin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!