Läkarna anklagas för kupp – beläggningen sköt i höjden

En organiserad kupp orkestrerad av läkarna gjorde att psykiatrin fick gå upp i stabsläge sista helgen i september, enligt NSD:s källor inom psykiatrin.
– De samtycker inte till förändringen och då maxade de systemet på det sättet de kunde, säger en av dem.

Beläggningen inom psykiatrin på Sunderby sjukhus sköt i höjden den 26 september, samtidigt som patienter från Piteå redan börjat flyttas till Sunderbyn. Fem dagar innan Spot skulle införas skarpt.

Beläggningen inom psykiatrin på Sunderby sjukhus sköt i höjden den 26 september, samtidigt som patienter från Piteå redan börjat flyttas till Sunderbyn. Fem dagar innan Spot skulle införas skarpt.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2024-11-13 17:00

Bakgrunden är införandet av specialistpsykiatriska omvårdnadsteam, Spot, och stängningen av avdelning 25 i Piteå. Stängningen fick skjutas upp med nio dagar på grund av att beläggningen på Sunderbyns psykiatri sköt i höjden precis dagarna innan den planerade flytten.

– Jag har aldrig varit med om att det varit så många patienter inskrivna. Det var kaos man ville åt och det lyckades man med, säger vår källa.

undefined
"Det är svårt att på några timmar försöka återuppväcka allt vad slutenvård heter. Det måste finnas personal, larm, mat, mediciner, arbetskläder. Allt var ju avbeställt", säger NSD:s källa.

Bilden bekräftas av ytterligare en person med insyn i psykiatrin. Men båda berättar att det finns en utbredd rädsla för att tala högt om dessa misstankar.

Antalet inneliggande psykiatripatienter på Sunderby sjukhus ökade så mycket att verksamheten tvingades upp i stabsläge.

– Ingen kan gå emot en medicinsk bedömning. Det finns ingen chef som kan sätta sig över den.

Samtidigt lämnade 98 vårdanställda, däribland flera läkare, in en misstroendeförklaring i protest mot Spot och krävde divisionschefen Pernilla Nordkvists avgång.

undefined
I mejlet skrev läkaren bland annat "Det finns en stark oro att situationen kommer att bli ohanterlig när avdelning 25 stänger i oktober". (Arkivbild)

Två veckor tidigare skickade en överläkare ett mejl till divisionsledningen, där han varnade för att den psykiatriska vården riskerade kollaps.

– Det är en märklig slump att den här serien av omständigheter faller ut. Jag tror inte på oddsen, säger källan.

undefined
Inom loppet av några timmar lyckades personal och chefer ordna med allt som krävs för att hålla igång en psykiatrisk slutenvårdsavdelning. Avdelning 25 i Piteå stängdes den 10 oktober, nio dagar efter den planerade stängningen.
undefined
Nya psykiatrihuset i Sunderbyn stod klart för inflyttning under våren 2021. (Arkivbild)

Den ökade beläggningen var organiserad och handlade om att sabotera stängningen av avdelning 25 och införandet av Spot, enligt källan.

– De samtycker inte till förändringen, de tror inte på idén och då maxade de systemet på det sättet som de kunde.

Region Norrbottens beslut att avveckla slutenvårdspsykiatrin i Piteå och införa Spot, som innebär att man erbjuder vård i hemmiljö, skulle träda i kraft den 1 oktober.

Men så blev inte fallet.

Den ansträngda situationen som uppstod i Sunderbyn den 26 september ledde till att stängningen av den slutenpsykiatriska avdelningen i Piteå fick skjutas upp till den 10 oktober, samtidigt som division psykiatri tvingades upp i stabsläge.

– Stabsläge innebär egentligen att man följer utvecklingen väldigt noga och håller tät kontakt för att säkerställa att verksamheten flyter på. Det händer att vi behöver gå upp i stabsläge under sommaren, då vi har en reducerad personalstyrka. Under pandemin var vi också i stabsläge, säger källan till NSD. 

Samma dag som misstroendeförklaringen offentliggjordes meddelade Region Norrbotten att Pernilla Nordkvist skulle avgå som divisonschef.

undefined
Den 1 oktober tvingades divisionschefen Pernilla Nordkvist bort från sin post, efter en protest mot Spot och mot henne personligen, signerad 98 vårdanställda. (Arkivbild)
undefined
Ulrica Lineruth, Carl Almqvist och Lina Jakobsson frontade protesten mot Spot och kravet på att divisionschefen Pernilla Nordkvist skulle avgå. (Arkivbild)

– Är man missnöjd med något ska man ju ta det den rätta vägen, mellan fack och arbetsgivare. Vi måste utföra våra uppdrag på det sätt som är beslutat. Givetvis är man fri att ha en åsikt, men man måste lyfta det på ett vuxet sätt, säger NSD:s källa inom psykiatrin.

Regionen har samarbetsavtal med samtliga fackförbund inom vårdyrkena. Men protestlistan lämnades inte in via facken.

Stängningen av avdelning 25 och införandet av Spot har kritiserats hårt både av vårdarbetare, fack, patienter och den politiska oppositionen.

– Det är ju ett politiskt beslut att införa Spot, det är ingenting som är taget ur luften. Det är ett arbete som pågått länge, arbetssättet används på flera platser i Sverige och Region Norrbotten har både besökt verksamheter som jobbar på det här sättet, och haft mycket kontakt med regioner som infört det sedan flera år tillbaka, säger källan.

När det gäller varningsmejlet, som skickades två veckor innan säger källan:

– Det känns lite otäckt.

Divisionschefen Pernilla Nordkvist vill inte kommentera uppgifterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!