Smittspridningen av coronaviruset får alltmer fäste i länet, med totalt se dödsfall hittills. Under onsdagen hade 15 ytterligare personer konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att 116 personer är konstaterat smittade i Norrbotten.
46 personer vårdas på sjukhus och ett tiotal av dem får intensivvård, merparten på den nyupprättade covid-19-avdelningen på Piteå sjukhus.
Samtidigt styr Region Norrbotten om allt större personalresurser till intensivvården, vilket påverkar arbetsmiljön för den personal som nu kommenderas att jobba med coronapatienterna.
Sjuksköterskor och undersköterskor från Sunderby sjukhus förflyttades redan förra veckan, och nu förväntas även flera undersköterskor på Kalix sjukhus att arbetspendla till Piteå, där de ska jobba 12,5-timmarspass.
– Jag får många signaler om att mina medlemmar, undersköterskorna, har det tungt. Vårdpersonalen vill verkligen hjälpa till, men jag oroas inför framtiden. Hur länge orkar de? säger Marianne Engberg, ordförande för Kommunal Region Norrbotten.
Den inresta personalen erbjuds övernattningar i Piteå men många har barn och husdjur att ta hänsyn till, vilket skapar problem.
– Att arbetspendla innebär att man får väldigt lite tid över hemma. Du har fyra timmars restid med bil om du bor i Kalix. Det betyder totalt 16,5 timmars arbetsdag. Ohållbart i längden.
Covid-19-beredskapen får även till följd att önskade semesterledigheter uteblir. Regionens nya scheman ska vara upprättade för tio veckor framåt, enligt den information som har nått Marianne Engberg.
– Flera medlemmar oroas när de går in i helt nya verksamheter, andra världar. De har i och för sig fått utbildning i covid-19 men att träffa på svårt sjuka människor är en svår omställning för många.
Tillgången på skyddsutrustning är ännu inte skriande, enligt de signaler som Kommunal har fått, men däremot finns andra arbetsmiljöproblem.
– De som jobbar närmast covid-patienter i respirator är väldigt påklädda, det blir jobbigt och varmt att arbeta i 12.5-timmarsskift med alla masker, rockar med mera.
– Sen vet jag medlemmar som också upplever att vänner och bekanta inte vågar umgås med dem längre, bara för att de arbetar med coronapatienter, säger Marianne Engberg.
Precis som Vårdförbundet har Kommunal skrivit under ett centralt krislägesavtal efter förhandling med Sveriges kommuner och regioner, som i korta drag innebär 48-timmars arbetsvecka, i vissa fall till 220 procent av lönen.
Hårt ansatta Region Stockholm har redan aktiverat avtalet och nu vill vårdfacken i Norrbotten att regionen här gör samma sak.
– Väldigt nära kris nu. Det finns tillfällen när jag tycker att vi redan har passerat gränsen. Mina medlemmar är värda ett krislägesavtal. De får inga extra "morötter", trots att de ska visa oerhörd flexibilitet. Applåder från balkongerna är räcker inte för mina medlemmar just nu, säger Engberg.
Men de har ännu inte fått några besked om huruvida ett krislägesavtal är på gång.
– Regionen säger bara att det som sker nu, ryms inom ramen för rådande kollektivavtal. De pekar med hela handen, säger var mina medlemmar ska jobba. Många gör sitt allra yttersta nu – men hur ser det ut sen? Min farhåga är att medlemmarna går in i väggen. Det finns ingen tid för återhämtning.