Hon blir ny kulturchef i Norrbotten

Regissören och dokumentärfilmaren Anette Winblad, 58 år, blir ny kulturchef inom Region Norrbotten. Fler mötesplatser, scener och kulturformer blir, menar hon, avgörande för industriboomen i norr – men också för folkhälsan. "Vi minskar på vårdköerna genom att satsa mer på kulturen", säger hon.

Hon tar över rodret som ny kulturchef inom Region Norrbotten. Filmregissören Anette Winblad, kulturchef i Gällivare sedan fyra år tillbaka, börjar uppdraget i sommar. "För att få tillväxt i Norrbotten på lång sikt, måste kulturen utvecklas. Har människor inget att göra efter klockan fem, blir man inte kvar här", säger hon.

Hon tar över rodret som ny kulturchef inom Region Norrbotten. Filmregissören Anette Winblad, kulturchef i Gällivare sedan fyra år tillbaka, börjar uppdraget i sommar. "För att få tillväxt i Norrbotten på lång sikt, måste kulturen utvecklas. Har människor inget att göra efter klockan fem, blir man inte kvar här", säger hon.

Foto: Mikael Renström

Norrbotten2023-02-24 06:00

I höstas avslöjade vi att regionens dåvarande kulturchef Peppe Bergström Hesselbom tvingades sluta efter bara ett år, bland annat mot bakgrund av personalmissnöje.

Nu har rekryteringen av hans ersättare avslutats och valet föll på Anette Winblad, kulturchef i Gällivare sedan fyra år tillbaka och sedan tidigare verksam som regissör och producent för filmer som "Att göra en pudel" och dokumentären "Welcome to Gunnarsbyn" (om ett flyktingboende i Gunnarsbyn). 

– Jag känner mig väldigt stolt och ödmjuk, säger Winblad som tillträder tjänsten den 1 juni i år.

undefined
Hon tar över rodret som ny kulturchef inom Region Norrbotten. Filmregissören Anette Winblad, kulturchef i Gällivare sedan fyra år tillbaka, börjar uppdraget i sommar. "För att få tillväxt i Norrbotten på lång sikt, måste kulturen utvecklas. Har människor inget att göra efter klockan fem, blir man inte kvar här", säger hon.

Hon tar sig an uppdraget med tillförsikt.

– Jag tycker om att jobba övergripande och tänker framförallt på kulturen som en stark tillväxtfaktor i länet, en viktig bit för att vi ska lyckas med den stora industrialiseringen som är på gång i hela regionen. 

Winblad syftar på de enorma behov av kompetensförsörjning och befolkningstillväxt som krävs för att Norrbotten ska klara den gröna omställningen i kommande år.

– Det satsas miljarder på att utveckla industrin nu och det är fantastiskt för A och O är arbetstillfällen, med bostäder i nästa steg. Men för att få tillväxt på lång sikt, måste även kulturen utvecklas. Har människor inget att göra efter klockan fem, blir man inte kvar i Norrbotten. Och just därför har vi problem med inflyttningen i dag.  

Samtidigt lyfter hon kulturens betydelse för att skapa mötesplatser och nämner bland annat ett integrationsprojekt, Mötesplats Gällivare, som ett lyckat exempel i sin nuvarande hemkommun.  

– Där hade vi 522 olika deltagare och elva nationaliteter och väldigt många Gällivarebor också. Men vi såg också under pandemin vad som händer när människor isoleras. Människors psykiska hälsa, inte minst barn och ungas, måste vara mer i fokus.

Även digitaliseringen inom kulturlivet får en allt viktigare roll, menar hon.  

– Det analoga fysiska mötet och behovet av mötesplatser är grundläggande, men den digitala tekniken har andra fördelar. Man kan digitalisera författarträffar, så att en större del av regionens medborgare kan ta del av dem, medan kommuner som är stora till ytan, som Kiruna och Gällivare, kan möjliggöra att fler kan uppleva teaterföreställningar utan att behöva lämna sin by.

undefined
Känd från filmduken. 2006 visades Anette Winblads romantiska komedi "Att göra en pudel" med Eva Röse i huvudrollen på landets biografer. Tio år senare gjorde hon dokumentären "Welcome to Gunnarsbyn" tillsammans med sin make Johan Winblad.

Med sin bakgrund som regissör och filmarbetare ser hon stora förändringar i sin forna bransch, i och med förenklade digitala möjligheter och ny teknik som innebär att streamingtjänster som Netflix och HBO själva distribuerar sina produktioner.

Region Norrbotten är majoritetsägare i Filmpool Nord men Anette Winblad tycker inte att organisationen har spelat ut sin roll som resurscentrum i takt med förändrade tittarvanor och distributionsformer.   

– Jätteviktigt att Filmpool Nord satsar vidare på filmarbetare i länet och utvecklar branschen inifrån, så att vi får en hållbar struktur här. De har ett ansvar gentemot barn och unga också och redan nu finns en digital filmpedagogisk verksamhet för skolorna och kulturskolorna.

– Men jag tycker också att det är positivt att stora distributionskanaler som Netflix direktproducerar exempelvis Ann-Helén Laestadius roman "Stöld" med produktion i Norrbotten, helt utan inblandning av filmpoolen.

undefined
"Jag tycker att det är positivt att stora distributionskanaler som Netflix direktproducerar exempelvis Ann-Helén Laestadius roman 'Stöld' med produktion i Norrbotten, utan inblandning av Filmpool Nord", säger Anette Winblad apropå Netflix-satsningen som har premiär 2024.

Tillsammans med andra kommunala kulturchefer var Anette Winblad med i framtagandet av regionens nya kulturplan för åren 2023-26, som nyligen lanserades som ett "workshop-kit" med brädspel, till en kostnad på cirka en miljon kronor

– Det första vi människor ser är ytan, och sättet vi kommunicerar på ändras hela tiden. Vi ska annonsera i sociala medier när vi har arrangemang, det ska vara små videosnuttar där en artist säger några ord. På så vis förstår jag att man också försöker marknadsföra kulturplanen nu och göra den mer aptitlig. Men när det gäller kostnaden var jag inte involverad.

I sammanhanget vill hon åter betona värdet av att regionen fortsätter satsa på kulturen, trots att länet har plågats av en vårdkris och bemanningsproblematik i flera år nu. 

– Kulturen är oerhört viktig för hälsan. Jag hävdar att vi kan minska vårdköerna genom att satsa mer på kulturen. 

undefined
Mitt i brinnande vårdkris lägger Region Norrbotten närmare en miljon kronor på ett färgglatt brädspel – för att utveckla kulturlivet. "Workshop-asken" ska stimulera till samtal bland tjänstepersoner och kulturutövare.

Samtidigt bekymras Anette Winblad över det politiska maktskiftet på riksplanet, med en ny regering i Rosenbad. 

– Jag känner mig uppriktigt orolig över att de har minskat den statliga kulturbudgeten med en miljard kronor. Vi vet ännu inte vad det får för konsekvenser, bara att det får konsekvenser. 

Just därför tänker hon jobba mer för att sprida kunskapen om kulturens roll i morgondagens samhälle. 

– För många är kulturen ett främmande ord. Man vet inte riktigt vad det innehåller, tänker kanske inte på att tv-serien jag ser på kvällarna är kultur, eller musik efter nyheterna på radion på morgonen också är det, säger regionens nya kulturchef. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!