Läkare larmar om dålig arbetsmiljö

Usel arbetsmiljö, dåliga fortbildningsmöjligheter och 900 övertidstimmar som inte får användas. Så beskriver en läkare sin verklighet som anställd inom Region Norrbotten. Norrbottens läkarförening känner igen bilden.

"Man avstår från att boka stafetter och sen får den vård som utförs av stafetterna vara ogjord" påstår en läkare i sin kritik mot Region Norrbotten.

"Man avstår från att boka stafetter och sen får den vård som utförs av stafetterna vara ogjord" påstår en läkare i sin kritik mot Region Norrbotten.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbotten2024-03-16 05:00

Den anonyme läkaren har skrivit en insändare i NSD som fått stor uppmärksamhet. Läkaren beskriver arbetsbelastningen som en ständigt ökande spiral där hen pressar sig själv för att patienterna inte ska hamna i kläm. Kollektivavtalets regler om semester, övertid och veckovila är enligt läkaren inte längre ett minimikrav utan bara ett mål.

"Semestern skall du helst ha i november, de 900 övertidstimmarna får tas ut en annan gång och gud nåde dig om du ens nämner att jobba deltid för att få mer tid med barnen. Så gör vi inte på den här kliniken för här är vi ett team", skriver läkaren.

Läkaren riktar även kritik mot Region Norrbottens siffror över hur användandet av stafettpersonal har minskat.

"Hur har man gjort det då? Har man lyckats locka tillbaka stafettpersonal att ta jobb? Nej, man avstår från att boka stafetter och sen får den vård som utförs av stafetterna vara ogjord. De redan groteskt långa köerna blir ännu längre och den fast anställda personalen kan man krama ur en övertidstimme till", skriver läkaren som väntar på en satsning på personalen.

"Fortfarande erbjuder Region Norrbotten lägre löner än det nationella snittet, sämre fortbildningsmöjligheter och en usel arbetsmiljö med flest överbeläggningar i landet", menar läkaren.

Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande Norrbottens läkarförening, håller med om bilden som målas upp. 

– Den här läkaren signalerar det väldigt bra. Det är en bild som överensstämmer med mångas verklighet, framför allt på sjukhusen, säger hon.

I läkarföreningens enkät från oktober 2023 visade svaren från 100 sjukhusläkare i länet att hälften inte hann med sitt arbete under avsatt tid. Drygt 75 procent svarade att man behövde fylla fler funktioner samtidigt under ett arbetspass. Som till exempel op-ansvarig, mottagning och konsult. 

– Det var dåligt redan innan stafettnedragningen och då tycker vi att man behöver satsa på personalen genom att till exempel erbjuda bra fortbildning, bra löner och attraktiva arbetsgivare. Uppenbarligen jobbar folk väldigt mycket, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

undefined
Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande Norrbottens läkarförening, håller med om den dåliga arbetsmiljön som läkaren beskriver. "Mångas verklighet ser ut så här", säger hon.

Enligt regelverket ligger gränsen för övertid på 200 timmar. En gräns som många passerar på grund av jour.

– Det är ett faktum att i och med skärpningen av dygnsviloreglerna som började gälla 1 februari så har Region Norrbotten börjat ansöka om många dispenser och undantag på grund av att Region Norrbotten har för få läkare. Man klarar inte av att bemanna och bedriva den vård som ges i dag om inte läkarna jobbar för mycket, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

Norrbottens läkarförening är även kritisk när det gäller Region Norrbottens fortbildning av personal som behöver få ta del av ny kunskap för att kunna bedriva en patientsäker vård, menar man.

– På vissa kliniker har personalen inte fått gå fortbildning för att det inte har tillåtits på grund av att man har haft så dåligt med bemanningen. Det är den bistra verkligheten, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

Enligt Ulrika Sundquist, regiondirektör, så är semester under juni, juli eller augusti en prioriterad fråga. 

– Dels så är det lagstadgat men det handlar också om att få sin välförtjänta återhämtning. Det vill jag verkligen vara tydlig med, säger hon. 

När det gäller övertid så försöker Region Norrbotten sprida jour och övertid på fler individer för att få en bättre balans. Under 2023 minskade övertiden med 10 procent inom regionen.

– Det är en positiv signal som visar att vi är på väg i rätt riktning. Samtidigt kan jag inte uttala mig om hur det ser ut i en specifik verksamhet, säger Ulrika Sundquist.

undefined
Av den totala personalkostnaden för 2023 var 17,3 procent på inhyrd bemanning. "Vi vill hellre kunna investera i våra egna medarbetare", säger regiondirektör Ulrika Sundquist.

Hon beskriver Region Norrbotten som en kunskapsorganisation där utvecklingen går snabbt. 

– Våra medarbetare är legitimerade eller har en skyddad yrkestitel och därför är kontinuerlig utbildning viktigt och en självklarhet för oss. Sedan kan det se olika ut mellan olika år. Under pandemin till exempel, så var det mindre fortbildning under ett antal år inom många regioner. 

Sedan 1 december har Region Norrbotten intensifierat arbetet med att minska andelen inhyrd bemanning. Första målet var att minska med 20 procent till 1 februari och nu vill man minska med ytterligare 10 procent till 1 april.

– Det här gör vi helt enkelt för att det ska vara mer hållbart för våra medarbetare samtidigt som det blir en bättre kontinuitet för våra patienter, säger Ulrika Sundquist.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!