Det konstaterar vikarierande smittskyddsläkare Peter Cettner.
– Till skillnad mot TBE är borrelia en sjukdom som inte ingår i smittskyddslagen. Den är inte anmälningspliktig , och vi har i Norrbotten inte heller fått in frivilliga anmälningar. Mig veterligen finns i bästa fall bara anekdotiska fall av osäkert värde. Det vill säga icke verifierade alternativt icke dokumenterade fall, säger Cettner.
Borrelia stannar oftast vid en hudinfektion, men kan få allvarliga konsekvenser i vissa fall. Avlägsnar man fästingen inom tolv timmar är risken för borrelia liten.
Peter Cettner berättar att den vanligaste formen av borreliainfektion är ett hudutslag, benämnt erytema migrans, som kan flyga under radarn på smittskyddsenheten.
– Det är en så kallad klinisk diagnos, det vill säga den ställs på ett specifikt och karaktäristiskt utseende och diagnosticeras inte med laboratoriemetoder. De fallen har vi därför dålig koll på, både på smittskydd och infektionskliniken, säger Cettner.
De mer avancerade formerna av borrelia, som leder till nervinflammationer inom hjärna och ryggmärg, samt hjärnhinneinflammation, leder däremot till strikt diagnostik och behandling.
– Sådan sjukdom borde ha kommit till kännedom inom regionens infektionsklinik eller smittskydd. Mig veterligen finns inga sådana kända fall smittade i Norrbotten, säger Peter Cettner.
Att fästingarna fått fäste även i norra Sverige det senaste decenniet är ingen nyhet. Såväl den vanliga fästingen (ixodes ricinus) samt tagiafästingen (ixodes persulcatus) förekommer, och inte minst från norra skärgården i Haparanda, Kalix och Luleå finns uppgifter om omfattande spridning.
I juni rapporterade vi om rena fästinginvasionen på Hindersön. SVT Norrbotten har berättat om ett fall av misstänkt borrelia.
Klimatförändringar kan vara en bidragande orsak till att fästingarna sprids norrut, enligt Peter Cettner.
– Varmare och fuktigare somrar och mildare vintrar samt ökad förekomst av hjortdjur, som är nödvändiga för fästingens fortplantning, kan antas ha bidragit. Det finns anledning att vara beredd på att smittan letar sig upp hit, säger han.
När det gäller hjärnhinneinflammationen TBE (tick borne encephalitis), som är en virussjukdom som sprids från djur till människa via fästingar, är det fastslaget att ingen smittspridning noterats i Norrbotten, varken i år eller tidigare.