Fästingarna tar över Hindersön: "Det bara kryllar av dem"

Hindersöborna Irene Lidman-Asplund och Bosse Asplund plågas av fästingar. Men värst är det för hunden Axa. "Jag plockade mellan 25 och 30 fästingar ur hennes päls", säger Irene.

Fästingar plågar boende på Hindersön. Obs! Bilden är ett montage

Fästingar plågar boende på Hindersön. Obs! Bilden är ett montage

Foto: Montage

Luleå kommun2024-06-15 19:00

Irene Lidman-Asplund hör av sig strax innan vår bokade tid. Hon behöver skjuta upp intervjun en stund eftersom hon nyss har varit ute på promenad med jämthunden Axa och behöver plocka fästingar ur hennes päls – igen. När vi pratas vid sen berättar hon om en promenad med Axa för ungefär två veckor sedan.

– När vi kom tillbaka plockade vi mellan 25 och 30 fästingar ur hennes päls. Numera kollar vi efter fästingar hos både djur och människor varje gång vi har varit utomhus. Vi har även börjat tänka på var på ön vi promenerar. 

Irene och hennes man Bosse Asplund upplever att antalet fästingar på Hindersön har blivit många fler de senaste en till två somrarna. De har hört att det hittats mycket fästingar även på andra skärgårdsöar. Nu har de fryst och skickat iväg ett fyrtiotal fästingar för analys hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

–Det har funnits fästingar här förut, men så mycket som det är nu har vi aldrig varit med om. Det bara kryllar av dem, säger Irene. 

Hon berättar att besprutar Axa med fästingmedel redan i början av april.

– Fortsätter det på det här sättet kommer vi nog ta och vaccinera oss. 

Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt blir väldigt glad när han får höra att de har skickat in fästingar till SVA.

– Det är verkligen otroligt bra att folk skickar in analyser, så att de kan identifiera vilken sorts fästing det är och om de bär på några otäcka virus eller bakterier. Jag har inte fått något resultat från SVA än, säger Nystedt.

undefined
Några av fästingarna som Irene Lidström-Asplund och Bosse Asplund har plockat ur sin hunds päls.

– TBE har vi aldrig haft i Norrbotten, så för tillfället kan vi känna oss lugna. Det nordligaste fallet vi känner till är från i fjol i södra Västernorrland. Men så småningom kommer vi säkert att få TBE upp till Norrbotten, säger smittskyddsläkaren. 

Nystedt förklarar att man kan få allt från lindriga symptom till att bli allvarligt sjuk av TBE.

– E:et i TBE står för hjärninflammation. Det kan vara allt från en ganska mild sådan, man ligger i soffan i några dagar och tycker synd om sig själv, till att man blir inlagd på sjukhus. Det finns ingen behandling mot TBE, däremot finns det ett vaccin som är dyrt som fasen.

undefined
Anders Nystedt, Norrbottens smittskyddsläkare.

Vad ska man göra om man ska vistas i skärgården och är orolig för fästingar?

– Undvik att bli fästingbiten. Om du är på ställen där det kan finnas mycket fästingar, som i högt gräs, spring inte runt barfota med bara ben. Ha på dig byxor och stövlar, avslutar Anders Nystedt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!