Chefer: "Mindre kött i skolmatsalen"

Mer vegetariskt – mindre kött. Så vill länets kostchefer förändra skolmaten. Men de flesta väljer en annan väg än i Gällivare, som infört köttfria tisdagar.

SKOLMAT. Kostcheferna i Norrbottens kommuner vill se mindre kött och mer grönsaker i skolornas matsalar.

SKOLMAT. Kostcheferna i Norrbottens kommuner vill se mindre kött och mer grönsaker i skolornas matsalar.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

NORRBOTTEN2015-09-18 15:43

NSD:s artikel om Gällivares köttfria tisdagar har lett till en stor diskussion på Facebook. Men hur ser det ut med vegetarisk mat i skolorna i resten av Norrbottens kommuner?

Svaret är att alla vill ha mer grönsaker och mindre kött, men få har slagit till med en vegetarisk dag i veckan, även om många kostchefer har tänkt tanken.

– Vi tycker att det är jättepositivt. Hoppas att fler tar efter. Jag kan bli förundrad över att det finns människor som tycker att det är fel. Vi äter alldeles för mycket kött, säger Maria Stoltz, kostchef i Piteå.

I hennes egen kommun är det däremot inte aktuellt ännu.

LÄS MER: Vegetarisk skolmat upprör föräldrar

I Jokkmokk serverar man helvegetariskt en gång i veckan under fem av sex veckor. Så har det varit sedan vårterminen 2015.

– Det verkar funka. Barnen äter, och jag har då inte fått några påringningar. Men jag tror att det kan vara lite svårt med vegetariskt i Norrbotten. Vi är nog vana vid att äta kött, säger Marianne Yngvesson, kostchef i Jokkmokk.

Andra kommuner vill gärna göra som Gällivare, och ha köttfria dagar varje vecka.

– Mitt mål är att få det en gång i veckan, men vi börjar med en gång i månaden, säger Daniel Fjällström, kostchef i Arjeplog.

– Vi har ännu inte infört någon helvegetarisk dag. Jag har funderat på det, men inte gått vidare med det, säger Hanna Lyhamn, kostchef i Kalix.

Vissa kommuner erbjuder ett dagligt vegetariskt alternativ. Det är däremot svårt i mindre kommuner, eller i byaskolor.

– Vi har vegetariskt varje dag i Kiruna C, men på mindre skolor måste man beställa i förväg, säger kostchefen Marianne Schröder Maagaard, kostchef i Kiruna.

Skälet till att kostcheferna vill servera mer grönsaker är att norrbottningarna, precis som alla andra svenskar, äter för mycket rött kött. Med det menas nöt, gris, lamm, men även vilt. I rött kött ingår också charkuterier, allt från leverpastej till prickig korv. Livsmedelsverket rekommenderar högst 500 gram per vecka.

– Vi äter alldeles tillräckligt med kött, och konsumtionen ökar enormt. Vi behöver mer grönsaker och bönor, säger Åsa Häggström, kostchef i Älvsbyn.

Men det finns även andra skäl att minska på köttet i skolorna.

– Det är ett miljötänk, så att vi kan vara en hållbar och klimatsmart kommun, säger Jeanette Everos, kostchef i Luleå.

Hennes kollega i Arvidsjaur, Camilla Grahn, håller med. Hon arbetar för att införa en daglig alternativ rätt, utan kött.

– Vi har inget utpekat vegetariskt. Men vi tittar på att införa en grönsaksrätt. Om man vill ska man kunna välja den, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om