Sommaren är här men barnafödandet tar inte semester. Förlossningskrisen existerar fortfarande i högsta grad och ingenting händer...
Så inleder Barnmorskeförbundet i Norrbotten sin senaste debattartikel. I den tar upp tre förslag som även presenterades i en artikel i november 2021 då förbundets vädjan till politiker och beslutsfattare att inte svika länets födande kvinnor, kvarstår.
Vice ordförande, Hanna Toolanen Hemphälä har arbetat som barnmorska i sex år. Världens bästa jobb, enligt henne själv. Men känslan av otillräcklighet i arbetet är ett faktum och en av orsakerna till att flera kollegor sagt upp sig. Erfarna barnmorskor slutar och gruppen som fylls på är den med minst yrkeserfarenhet.
– Vi måste bli fler på varje skift, vilket arbetsgivaren har förstått nu, men för att få in och behålla personal måste man ge skäliga löner och ändra arbetssätten. Vi vill ha en attraktiv arbetsplats dit barnmorskor söker sig och framför allt stannar, säger hon.
Hanna beskriver att känslan av att inte räcka till finns där även när hon vet att hon har gjort sitt bästa.
– Att få känna så mycket arbetsglädje som man kan göra i det här jobbet är helt fantastiskt. Men baksidan är att det är för tufft idag och fler söker sig bort för att inte bränna ut sig.
En annan utmaning, menar hon, är att vi lever i en helt annan tid och många kvinnor som kommer in för att föda idag är pålästa och ställer fler krav.
– Med all rätt, men det blir tufft för oss som ska möta upp kraven när förutsättningarna inte finns. De ska ha den bästa medicinska vården, vilket vi tycker att vi levererar. Men de ska även ha den bästa upplevelsen av förlossningen.
Enligt henne är en av konsekvenserna av den barnmorskekrisen, att förlossningsrädsla och oro för att inte få den vård som man behöver, ökar.
– Det är valår och vi behöver politiker i regionen som förstår oss. Vi måste förbättra förlossningsvården för att vi ska kunna fortsätta erbjuda en vård i toppklass med erfarna och duktiga barnmorskor.
I december 2021 uttalade sig regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) om barnmorskekrisen:
– När det gäller lön- och schemafrågor så är det ju sådant som avtalas mellan arbetsmarknadens parter. Vi måste helt enkelt försöka tillgodose de behov som finns, intensifiera rekryteringen och skapa en mer attraktiv arbetsmiljö, sade han då.