I dagarna uppmärksammade vi riksdagsledamot Ida Karkiainen (S) och hennes frågeställningar till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), apropå regeringen och stödparti SD:s mål att Sverige på sikt ska samlas i ett enda elprisområde som enligt forskare kan innebära närmast en dubblering av elpriserna i norr.
Ministern väntas besvara Ida Karkiainen i riksdagen nästa vecka men redan nu dömer Svenska kraftnät ut regeringens målsättning.
– I dagsläget ser vi inte detta som ett realistiskt alternativ. De förutsättningar som krävs saknas helt enkelt, säger enhetschef Mårten Bergman.
Sedan några år pågår en översyn av alla Europas elområden. Bakom den står Acer, det europeiska organet för EU-ländernas elnätsansvariga myndigheter. Mårten Bergman hänvisar till Svenska kraftnäts egen pågående analys av elprisområdena, där myndigheten tittar på fyra alternativ kring hur områdena ska indelas.
– Inget av alternativen innebär att samla Sverige i ett enda elprisområde. Däremot finns det alternativ med tre elprisområden men också att ha kvar fyra områden som i dag.
Hur ser du på att regeringen ändå har den målsättningen enligt Tidöavtalet?
– Det ingår inte i mitt uppdrag att recensera regeringen men Svenska kraftnät ska drifta, underhålla och utveckla stamnätet så effektivt som möjligt och för det behövs flera elprisområden. Vad politiker har för långsiktiga målsättningar har jag inga kommentarer till.
Grundproblemen med ett enat elprisområde i Sverige är dels de strukturella ”flaskhalsar” i nord-sydlig riktning som finns i stamnätet i dag, framförallt mellan elprisområde 2 och 3, och dels den svaga elproduktionen söderut.
– Generellt är det så att om vi får mer elproduktion i södra Sverige så skulle behovet av att överföra el från norra Sverige minska.
När i så fall tror Svenska Kraftnät att överföringskapaciteten från norr och elproduktionen i södra Sverige är tillräcklig för ett samlat elprisområde?
– Svårt att säga. Det handlar inte bara om mängden el, utan på var den är lokaliserad när kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2 har lagt ner. Dessutom kan nya flaskhalsar uppstå när ny el produceras. Ett komplext pussel.
Men ett samlat elprisområde är inte aktuellt innan, säg, år 2030?
– Nej, det finns inte på kartan, säger Mårten Bergman, Svenska kraftnät.