Den lokala skalan har LKAB tagit fram för ett par år sedan, då Richterskalan som är den vanligaste metoden att mäta skalv mäter i en annan frekvens samtidigt som man menar att den är för oexakt för de mindre skakningar som uppstår vid gruvbrytning.
En del läsare har hört av sig med känslan att helgens skalv var rekordstort. Vintern 2019 inträffade ett skalv som var något större än söndagens skalv. Det skalvet uppmätte 2,5 på LKAB:s lokala skala. En siffra som seismologer vid Uppsala universitet uppskattade till 3,0 på Richterskalan.
Det innebär att de skalv som inträffade under helgen varit lägre än 3,0 på Richterskalan. Enligt vittnesmål från personer som känt skalven har de märkts av på upp till sju kilometer från epicentrum som var malmkroppen Fabians hängvägg. "Hela vårt hus på Hedebergavägen, i Gällivare, gungade ända från grunden. Låg i sängen och gungade med", skriver en läsare.
Flera personer har vittnat i läsarkommentarer om oro för hus och hem. Däremot är det knappt någon som har vänt sig till sitt försäkringsbolag för att prata skador, uppger de två försäkringsbolag, Lf och If, som vi varit i kontakt med.
Även om det vore så att det var många personer som hade vänt sig till försäkringsbolagen gällande skador så är det långt ifrån säkert att de skulle få någon ersättning. Det beror på att försäkringsbolagen inte täcker skador på egendom från jordskalv om det inte är så att skalven är högre än 4,0 på Richterskalan.
För att sätta det i perspektiv har 16 skalv uppnått en magnitud av 4,0 eller högre sedan år 1904, det enligt Svenska nationella seismiska nätverket (SNSN).
I Norrbotten finns det enbart en händelse som haft en magnitud över 4,0 och det var det stora gruvskalvet i Kiruna 2020, ett skalv som uppskattades att boende i en omkrets på fem mil skulle känna av. Vid skalvet drabbades delar av Kirunagruvans malmproduktion och det har efter detta varit problem under flera års tid med brytning i delar av gruvan, på grund av skalvet.
När det som i Malmfälten finns en aktiv gruvverksamhet med i bilden så ökar risken markant att ett försäkringsbolag inte skulle betala ut några pengar.
– Det har att göra med att skalv som är orsakade av gruvdrift inte ersätts. I de fallen är det ansvarigt gruvbolag som får stå för kostnaden för skadorna, säger John Rosendahl, skadereglerare LF Norrbotten.
När du vänder dig till ditt försäkringsbolag och du uppger att en skada uppstått på ett visst sätt är det upp till dig att bevisa att det gått till på det viset. Finns det till exempel bilder på skador i direkt anslutning till en jordbävning är det till exempel svårt att bestrida.
– Om det troligaste är att skadan uppstått i samband med gruvdrift så är det något som styrker vår tes, säg ett utlåtande från SGU, Sveriges geologiska institut, som gör gällande att om skadan inträffat vid gruvdrift och det i sin tur skulle leda till att vi nekar ersättning så skulle vårt bevis kunna användas som bevis gentemot gruventreprenören, säger John Rosendahl.
I många fall finns det däremot andra sätt att få ersättning för skador som uppstått i samband med gruvdrift, på villa eller egendom, då de även kan klassas som övriga naturskador. Ett sådant exempel skulle till exempel kunna vara brustna vattenledningar eller vattenskador.