På tisdagen meddelade LKAB i ett pressmeddelande att man nu överväger att avveckla östra Malmberget.
Det var under lördagen och söndagen som fyra större skalv med en magnitud på över 1,5 på den lokala skalan inträffade i Malmberget. Det största av skalvet hade en magnitud på 2,51 på LKAB:s lokala skala. En skala som är anpassad för att bolaget ska kunna följa hur berget i deras gruvor rör på sig snarare än som richterskalan mäta hur ett skalv känns på andra sidan jorden.
Vi har varit i kontakt med länsstyrelsen i Norrbotten, som agerar kontrollmyndighet för gruvindustrin i länet, och de menar att det idag, på grund av hur LKAB:s nuvarande miljötillstånd är utformat, är svårt att faktiskt säga om LKAB bryter mot det.
– Bland annat står det att LKAB "ska verka för". Det är ett ordval som inte går att mäta, säger Anna-Carin Ohlsson, chef för miljötillsyn på länsstyrelsen i Norrbotten.
Ett annat begrepp som används i det nuvarande miljötillståndet är "upprepade tillfällen". Begreppet förekommer i den aktbilaga som beskriver villkoren för en eventuell avveckling av en stadsdel. I den delen ska LKAB om det vid "upprepade tillfällen" sker överskridanden i vibrationsnivåer bli tvungna att överväga en avveckling. Detta har enligt länsstyrelsen redan skett, något LKAB inte håller med om.
Vi har tidigare kunnat berätta att den seismiska aktiviteten i Malmberget har fördubblats inom loppet av två år. Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet, uppgav då till oss att uppmätta skalv i Malmberget har ökat kraftigt under de senaste två åren, från 2021. Han sade också att det hade skett en dubblering i antalet skalv på över 1,5 i magnitud eller större. Antalet hade gått från drygt 4-5 till 8-9 skalv under en vecka.
LKAB har i sin ansökan om miljötillstånd uppgett att de har för avsikt att ha en dialog med länsstyrelsen om tolkningen, men anser alltså inte att de överskridanden av nivåerna i villkoret som gjorts kan anses vara annat än enstaka tillfällen.
Så sent som i måndags uppgav gruvbolagets vd, Jan Moström, till SVT Norrbotten att de inte hade några planer på att avveckla östra Malmberget. Det med hänvisning till att Malmsta-området inte omfattas av bolagets miljövillkor.
I miljötillståndsansökan uppger LKAB att de villkor som är avgörande för var och när avveckling av Malmberget måste ske är villkor 25 (deformationer och sättningar), villkor 28 (vibrationer från sprängningar) samt villkor 22 (vibrationer från seismisk aktivitet). Även villkor 15 (damning) och villkor 27 (buller) påverkar boendemiljön och måste beaktas men är inte av den karaktär att de innebär att ett område behöver avvecklas.
Anna-Carin Ohlsson menar att länsstyrelsen kommer uppmärksamma mark-, och miljödomstolen om att de anser att bolagets nuvarande villkorsavtal i miljötillståndet för verksamheten i Malmberget är diffusa.
– Det måste göras mätbart och bli tydligt om LKAB följer sitt miljötillstånd eller inte, säger Anna-Carin Ohlsson.
Hon hoppas även att det i och med att det nya miljötillståndet prövas under hösten 2025, ska bli tydligt vad som kan ses som en dräglig levnadsmiljö för personer som bor i nära anslutning till en gruva.
Vi har sökt LKAB från och med måndag eftermiddag med frågor om den seismiska aktiviteten men har, förutom pressmeddelandet, inte fått några svar.