Norrbottens Media har fått ta del av det brev som tidigare i veckan skickats till bland andra Region Norrbottens HR-direktör Ulrika Sundquist och regionråden, från en grupp nattarbetande undersköterskor, barnsköterskor, skötare och ambulanssjukvårdare.
I brevet beskriver de sina arbetsförhållanden och villkor, som är sämre än för de sjuksköterskor som jobbar natt. Vårdförbundet träffade under 2017 ett centralt avtal med Sveriges kommuner och landsting, som innebär att nattarbetande sjuksköterskor jobbar 32 timmar i veckan med bibehållen lön. Undersköterskorna, som organiseras av Kommunal, arbetar 36,5 timmar per vecka.
– På tio veckor jobbar vi 40 timmar mer, säger en undersköterska vi varit i kontakt med.
Undersköterskorna kräver att få samma villkor som sina sjuksköterskekollegor.
"Vi är så innerligt trötta på detta och nu vill vi ha en förändring, för vi känner att nu får det vara slut på diskrimineringen av våra yrkesgrupper", står det i brevet.
I brevet hänvisar undersköterskorna till forskning som visar att nattarbete är förenat med både risker och påfrestningar. Därför behövs tillräcklig återhämtning. Undersköterskorna tar också upp att regionen utöver arbetstidsförkortningen även gjort satsningar på att höja lönerna för sjuksköterskor, men att undersköterskorna lämnats utanför.
"Jättebra för dem det gäller. Men det här är också satsningar som våra yrkesgrupper vill ta del av."
Regionråden Glenn Berggård (V) och Anders Öberg (S) hänvisar till att arbetstid och lön är frågor för parterna på arbetsmarknaden, men båda säger att de vill träffa undersköterskorna i januari och diskutera deras situation.
– Jag förstår deras reaktion i och med att man går sida vid sida med sjuksköterskorna och upplever skillnader i hur man premieras, säger Öberg.
Berggård:
– Det skapar inte optimala förutsättningarna för det teamarbete vi ser är nödvändigt för bästa arbetssätt i vården.
Vänsterpartisten tycker att den prioritering regionledningen gjort genom att satsa på att höja lönerna för sjuksköterskor och inte undersköterskor är rimlig.
– Ett led i att komma bort från stafettlösningar. Det är inhyrda sjuksköterskor vi haft och vill komma ifrån.
Undersköterskor pekas ut som nästa bristyrke, som en följd av att många går i pension de kommande åren.
– Både sjukvården och omsorgen kommer ha stora utmaningar framöver, säger Öberg.
Vi har sökt Ulrika Sundquist.