– Det här har blivit en ung och livfull by med nyinflyttning. Det är människor som aktivt väljer att inte bosätta sig i staden. Men utan förskola kommer Ängesbyn sakta att dö ut. Man kan undra om Luleå kommun vill dräpa landsbygden, säger Mia Gulliksson.
Ett tiotal föräldrar med barn har samlats hemma hos Maria och Per Ahlbäck, som bor efter Ängesbyvägen. Sorg och ilska är känslorna som finns i rummet.
– Vi hade inte en aning om det här. Jag kände bara att "det får inte vara sant", säger Maria Ahlbäck.
Hon och maken flyttade till Ängesbyn i november. De har fyra barn och ett femte på god väg.
– Vi hittade ett hus som vi tyckte om. Men vi hade nog inte övervägt att flytta hit ens om det inte funnits en förskola. Jag tror många tänker likadant som oss, säger Maria Ahlbäck.
Läs mer: Chockförslaget – skolorna stänger till sommaren
På Ängesbyns förskola finns 16 barn i dag. Föräldrarna reagerar på hur underlaget beskrivits av barn- och utbildningsförvaltningen.
– Det är vilseledande. De skriver att fyra barn ska börja sexårsverksamhet, för att det ska se ut som att det inte handlar om så många barn. Men de berättar inte att det är sju på ingång till hösten, säger Mia Gulliksson, som är ordförande i byautvecklingsföreningen.
De har lokal i samma fastighet som förskolan.
– Vad händer med vår lokal om förskolan läggs ned? Vi har ambitioner och kämpar för en levande by. Nu känns det som att luften går ur allting, säger hon.
Läs mer: "Det är mycket känslor nu"
Enligt förslaget ska barnfamiljer erbjudas förtur till antingen förskolan i Persön eller Gnistans förskola i Gammelstad.
– Hur miljövänligt är det, egentligen? Varenda bil ska ju åka med barn. Det är bara om man jobbar i Råneå eller i Gammelstad som det blir på vägen till jobbet, säger Mia Gulliksson.
– Dessutom är korsningen vid E 4 farlig. Ska man norrut så är det jättedålig sikt, säger Linda Eriksson.
Hon har nyligen startat ett eget företag och jobbar hemifrån.
– Försvinner förskolan från byn så flyttar jag också. Och jag tänker inte bo kvar i Luleå.
Läs mer: C-ledaren: Förslaget mörkat av S
Mia Gulliksson bär på liknande känslor.
– Min familj har bott i generationer i Ängesbyn och mig får de inte in till stan. Då flyttar jag hellre till en kommun där man uppskattar folk på landsbygden.
Byborna har redan organiserat sig. De har startat en sida på Facebook och planerar för en demonstration innan beslutet tas.
– Är det verkligen viktigare för politikerna att bygga ett nytt badhus än att det finns förskolor i byarna? säger Linda Eriksson.