Regionens kris: "Måste hjälpas åt"

Inga akuta problem i dagsläget – men flera olika avdelningar måste hitta samarbeten för att verksamheten ska flyta framöver.

Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.

Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2019-09-02 19:00

Det är Region Norrbottens IT/MT-direktör Anders Nordins analys sedan nytillträdda regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson på måndagen utfärdade anställningsstopp.

– Det är ju en standardåtgärd i ett sådant här läge och jag har stor förståelse för den. Vi är i ett läge där vi måste tänka nytt och inte alltid återrekrytera, säger han.

Eftersom Region Norrbotten har brist på vårdpersonal berörs till stor del inte divisionerna länssjukvård, närsjukvård och folktandvård av stoppet. Återstår gör divisionerna länsteknik och service, samt stabsfunktionen med de olika avdelningarna regional utveckling, lednings- och verksamhetsstöd, ekonomi och planering, HR, IT och MT, kommunikation, smittskydd och utveckling.

LÄS MER: Region Norrbotten inför anställningsstopp

Anders Nordin tror att besparingar går att hitta relativt smärtfritt i inledningen.

– Vissa åtgärder är ganska givna. Men efter ett tag blir det tuffare att göra valen. Hur hårt det slår beror på hur länge anställningsstoppet gäller. Under tiden måste vi bli mer smarta i vårt tänk och hjälpas åt mellan avdelningarna i staben.

IT- och MT-avdelningen (informationsteknik och medicinteknik) har 13 anställda.

– Vi har inga nya rekryteringar ute och berörs inte akut, säger Nordin.

Andra riskerar att drabbas hårdare. Länsteknik har exempelvis 140 anställda medan Regional utveckling har ett 40-tal.

– Vi påverkas på samma sätt som alla andra verksamheter. Jag kan inte säga att vi enskilt drabbas på något speciellt sätt ännu, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om