Luleåmoderat kräver tiggeriförbud

Moderaten Mattias Karlsson, ledamot i kommunfullmäktige, kräver tiggeriförbud i Luleå. "Tiggeri är inte värdigt. Snart har någon frusit ihjäl", säger partiets toppkandidat i riksdagsvalet.

12 april 2018 20:07

Tiggarproblematiken blir en allt hetare valfråga. Nu har moderaten Mattias Karlsson lagt en motion om att förbud måste införas i Luleå. Precis som partikollegan Krister Hammarbergh har han länge engagerat sig i frågan och var en av landets första lokalpolitiker som krävde ett förbud år 2008.

Läs mer: Därför vill Luleåmoderaten ha tiggeriförbud

– För övrigt första gången som jag fick vara med i SVT:s debattprogram i Göteborg. Men jag fick avslag hos Luleå kommun då.

Trots motgången har Mattias Karlsson drivit frågan vidare, både som kommunpolitiker och som styrelseledamot i polisstyrelsen i länet.

– Jag har sett utvecklingen och läst flera polisrapporter, där vi får alltfler signaler om att organiserad brottslighet och människohandel kan kopplas till tiggeriet, säger Karlsson som samtidigt medger att det i dag inte existerar bevis för att organiserad brottslighet finns i anslutning till tiggeriet i just Luleå och Norrbotten.

Men han vill också framhålla moraliska motiv.

– Det finns ingen värdighet i tiggeriet. Se på bosättningarna i Luleå, hur de har levt i bilar. Till slut fryser en tiggare ihjäl. Då bär vi som politiker ett oerhört tungt ansvar, för att vi inte vågar fatta beslut om tiggeriförbud.

Kan man förbjuda fattigdom?

– Nej, men vi kan inte heller bygga ett samhälle där människor sitter på knä med en burk. Inte värdigt.

Har du själv skänkt pengar till tiggare?

– Nej. Jag förstår den mänskliga värmen, de flesta vill hjälpa utsatta, men dessa människor far bara än mer illa av en peng i muggen. Bättre då att försöka få samhället att ta tag i problemen i deras hemländer.

Därför anser Mattias Karlsson att tiden är mogen för ett kommunalt tiggeriförbud.

– Det viktigaste är att kommunen får in ett förbud mot insamlingar på allmän plats i sina ordningsstadgar. Det ger polisen ett verktyg att ta itu med problemen.

Ska även, säg, Lions och Frälsningsarméns insamlingar förbjudas då?

– Jag kan tänka mig att den typen av insamlingar blir tillståndspliktiga.

Mattias Karlsson är väl medveten om att andra kommuner i landet redan har nekats lokala tiggeriförbud. Exempelvis fick skånska Vellinge avslag hos kammarätten i fjol.

– Ändå kräver alltfler kommuner att de måste få verktyg för att göra förbuden verkliga. Frågan är mycket viktig för Luleås butikshandlare, som också vill stävja detta problem.

Och som förstanamn på M:s riksdagslista i Norrbotten ska Mattias Karlsson strida vidare i frågan.

– Om kommunerna inte själva får införa förbud, då måste riksdagen lagstifta om ett nationellt tiggeriförbud.

Lenita Ericson, socialdemokratiskt kommunalråd, vill inte kommentera Mattias Karlssons förslag under torsdagen.

– Motionen ska beredas nu. Vi får ta ställning till den senare.

Enligt en aktuell SVT-undersökning vill var fjärde kommun i landet införa tiggeriförbud, däribland många S-styrda. Gäller det även Luleå?

– Alldeles för tidigt att säga, säger Lenita Ericson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!