Kommunens glädjebesked: "Alla får egna skåp"

Kommunens ansvariga tar till sig av kritiken – och utlovar personliga klädskåp till alla på Bergvikens äldreboende.

– Vi ska försöka få till det så fort som möjligt, säger Katarina Morin, områdeschef.

9 januari 2018 07:00

Missnöjet med de delade klädskåpen på Bergviken kom de ansvariga cheferna till kännedom i samband med en insändare, som Norrbottens Media publicerade i förra veckan.

Läs mer: Bakom den glittrande fasaden

Under måndagen kom därför områdeschefen Katarina Morin, tillsammans med fastighetsansvariga och byggnadskunniga, för en inspektion av förutsättningarna gällande nybyggnationen och de nya avdelningarna.

Och efteråt kom kovändningen.

– Vi har kommit fram till att alla i personalen kommer att få ett eget skåp, säger Katarina Morin till Norrbottens Media.

Tanken var ursprungligen, när första etappen invigdes 2013, att personalen skulle byta om enligt en så kallad "badhusmodell", det vill säga ha ett eget skåp – men bara under arbetstid.

Efter kritiken ändrar sig nu kommunen.

– Vi har förstått att personalen upplever det som en försämring.

När har alla sina egna klädskåp?

– Vi ska försöka få till det så fort som möjligt. Det är prioriterat, säger Katarina Morin som även utlovar att kommunens sjuksköterskor, vårdelever, samt personal i tvätteriet och i köket, får sina egna klädskåp, när ombyggnationerna är färdiga.

Däremot står hon fast vid de integrerade dag- och nattscheman, som kritiseras av skyddsombuden.

– Vi tror på integrerade scheman. Det handlar om arbetsmiljö för medarbetaren. Inte bra att bara jobba nattskift länge. Man känner inte heller verksamheten på samma sätt. Lättare att bygga ett lag om alla har kunskap om nattverksamheten.

Det finns farhågor att den integrerade dag/natt-modellen ska börja gälla även på andra enheter inom äldreomsorgen i Luleå – men de förnekas av Katarina Morin.

– Det är inte tänkt att detta ska bli någon standard. Det finns inga beslut om det.

Hon beklagar att missnöjet ändå finns gällande nattpassen och hoppas att det inte ska bli ett rekryteringsproblem i förlängningen.

– Man måste ha en dialog med sin enhetschef om livssituationen förändras, säger Morin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!