Hotet mot skolorna: Tomas Karlsson: "Folket straffar S hårt"

Socialdemokraten Tomas Karlsson, IF Metall, fortsätter ta strid för byaskolorna – och är besviken på att partipiskan viner i sociala medier. "Folket kommer straffa S hårt, om de inte lyssna på protesterna", säger fackföreningsledaren och Råneåbon.

15 april 2019 17:17

Diskussionen blev livlig efter Tomas Karlssons Facebook-inlägg i lördags, där han uppmanade Niklas Nordström (S) att besöka Vår-Vitådalen för att ta del av engagemanget för byaskolornas överlevnad.

Läs mer: S-profiler i bråk – nu växer (s)prickan

Även om han mestadels fick positiva reaktioner menade ledande S-politiker som Emma Engelmark, barn- och utbildningsnämndens ordförande, att inlägget var ett personangrepp mot kommunalrådet.

Men Tomas Karlsson försvarar sig.

– Jag ville ge Niklas Nordström ett gott råd i all välmening. Han och andra S-politiker behöver vara ute mer bland alla föräldrar, ungdomar och barn som berörs av skolnedläggningarna i byarna.

Tomas Karlsson står också fast vid att S redan inför valet 2018 lovade att såväl Vitå- som Klöverträskskolan skulle få vara kvar.

Läs mer: Hotet mot skolorna: Niklas Nordström om Vitålöftet

Läs mer: Debattartikel: Råneå är att räkna med

– Jag var själv och valarbetade, stod med Niklas Nordström och pratade med folk, och jag trodde absolut att skolorna var räddade.

Därför är han mycket besviken på att partiet inte längre vill värna om byaskolorna.

– Det viktigaste för politiker måste vara ärlighet. Man kan inte lova en sak inför ett val, och sen ändra sig efteråt. Om kommunalrådet säger att skolorna är fredade, då måste man lita på det.

Roger Forsberg, huvudskyddsombud inom IF Metall och förtroendevald socialdemokrat, tycker i stället att diskussionen ska hållas internt inom facket och partiet, vilket han också försökte påpeka efter Tomas Karlssons inlägg på Facebook.

– Jag förstår inte varför Roger skriver en sån sak på Facebook, när han lika gärna kan ringa mig. Förvånande att han agerade på det sättet. Klart att många tolkade det som att partipiskan viner, säger Tomas Karlsson.

Han vet inte i dagsläget om IF Metalls S-föreningen kommer att ha något möte.

– Jag har inte fått någon inbjudan ännu. Men om de vill att jag ska vara med på möte, är jag självklart det.

Hur påverkas stämningen inom IF Metall på SSAB?

– Säkert en hel del medlemmar som är upprörda på det sätt Roger Forsberg uttrycker sig. Men jag har ändå förtroende för honom.

Tomas Karlsson är oroad över hur S hanterar kritiken mot förslagen om byaskolornas nedläggning.

– Vi får se vad som händer i den fortsatta beslutsprocessen. Folket kommer straffa Socialdemokraterna hårt, om man väljer att inte lyssna på protesterna nu.

Hur ser du på din egen lojalitet gentemot S, om partiet genomdriver skolnedläggningarna?

– En del säger att man borde gå ur partiet och starta eget i stället, men jag tänker tvärtom. Jag hoppas att vi kan rädda partiets framtid.

Inget utbrytarparti?

– Absolut inte. Jag tror fortfarande att jag kan påverka internt. Men om man inte lyssnar nu, då är det väldigt illa ställt. Då står S inför en enorm kris, säger Råneåbon Tomas Karlsson, IF Metall.

Vi har förgäves sökt Roger Forsberg, IF Metall, för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!