S-profiler i bråk – nu växer (s)prickan

Hotet om skolnedläggningar vidgar sprickan inom Socialdemokraterna i Luleå. Inför öppen ridå bråkar tongivande S-profiler som Mårten Ström och Roger Forsberg, IF Metall, med varandra. "Ett riktigt lågvattenmärke", skriver Mårten Ström.

15 april 2019 10:54

Det är sedan tidigare känt att flera socialdemokrater i Råneåbygden protesterar mot den föreslagna stängningen av Vitåskolan.

Profiler som Leif Mettävainio har tagit strid för att skolan ska bevaras och även Råneåbon Tomas Karlsson, ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på SSAB, har kraftfullt markerat sitt engagemang i frågan, vad gäller hela landsbygdens överlevnad.

Läs mer: Kritiserar egna partiet: "Ett stort svek mot väljarna"

Läs mer: S-profiler i Råneå: "Vitåskolan ska fredas"

Nu börjar de interna partimotsättningarna bli alltmer infekterade – och dessutom framträder de inför öppen ridå i sociala medier.

Debatten tog fart på Facebook i lördags, när Tomas Karlsson skrev med anledning av S-distriktskongressen i Storforsen, med en tydlig pik till kommunalråd Niklas Nordström om att han även borde besöka Vår-Vitådalsdagen.

Inlägget, som i nuläget har delats uppemot 150 gånger, startade en lång diskussionstråd och många uttryckte sitt stöd för Tomas Karlssons engagemang – däribland S-veteranen Mårten Ström, tidigare kommunalråd i Luleå, som även tidigare har kritiserat partidemokratin i samband med Framtidens skola.

Läs mer: S-veteran sågar partiklimatet

Samtidigt tog flera av Luleås ledande socialdemokrater Niklas Nordström i försvar och mest tillspetsat blev tonläget när partilojale Roger Forsberg, IF Metall:s huvudskyddsombud på SSAB och förtroendevald socialdemokrat, uppmanade Tomas Karlsson att komma på ett möte med den socialdemokratiska fackklubben, för att diskutera skolfrågan vidare.

Många tolkade detta som att partipiskan började vina i debatten, särskilt när Roger Forsberg därefter ifrågasatte om Mårten Ström ännu var medlem av partiet.

"Visst tillhör du oss?", undrade fackmannen.

Frågan fick Mårten Ström att reagera med skarpa ordalag.

"Din fråga är ett riktigt lågvattenmärke. Rent ut sagt, förbannat oförskämt. Du bör be om ursäkt om du har någon respekt för åsikter", skrev S-veteranen i svar till Roger Forsberg.

Konflikten visar hur sprickan inom både S och fackföreningsrörelsen blir alltmer tydlig, mot bakgrund av den hotande skolnedläggningarna.

Noterbart är också att IF Metalls S-förening historiskt har haft stort inflytande på Socialdemokraterna i Luleå, eftersom fackets röster väger tyngst när exempelvis nya kommunalråd ska utses.

Läs mer: IF Metall avgör S-valet i Luleå

Vi söker kommentarer från bland andra Tomas Karlsson, Roger Forsberg och Mårten Ström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!