Facktoppen mötte personalens besvikelse

Integrerade nattskift ska bort. Bättre ingångslön lockar fler unga till yrket. Det var två krav som Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin fick från medlemmar i sin gamla hemstad Luleå.

De integrerade nattpassen tar hårt på krafterna för personalen. Undersköterskan Mercy Maseko krävde bättre arbetsförhållanden när hon träffade Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

De integrerade nattpassen tar hårt på krafterna för personalen. Undersköterskan Mercy Maseko krävde bättre arbetsförhållanden när hon träffade Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2019-05-10 17:00

Sista stoppet på Sverigeturnén, inför Kommunals kongress nästa vecka, ägde rum på Bergvikens äldreboende.

Där mötte Baudin bland andra undersköterskan och småbarnsmamman Mercy Maseko, som berättade om sin arbetssituation på avdelning 4B. Hon går på ett sexveckorsschema med omväxlande dag- och kvällsskift. Dessutom finns fyra nattpass insprängda.

– Nattpassen är det allra jobbigaste. Varför ska min lediga dag gå åt till att återhämta mig? Jag tycker att jobbet är suveränt. Det känns bra att ta hand om gamla. Men vi måste få ett bättre schema. Vi har många här som är sjukskrivna för att arbetet är för jobbigt, sade Mercy Maseko.

Facket driver kampen hårt, enligt Baudin.

– Ingen vill ha integrerad natt. Vi säger det hela tiden, sluta med det. Lyssna på de som jobbar! Det här är också så typiskt för vår personal, att det första man lyfter är inte lönen utan bättre arbetsvillkor.

Baudin träffade även vikarien Ali Karimi, som går andra året på vård- och omsorgsprogrammet. Han hade många kloka synpunkter kopplade till arbetstider och bemanning, men lyfte också lönebiten.

– Jag har 25 klasskamrater men kanske bara en av fem vill börja jobba inom vården. De vill jobba med människor men den första lönen är viktig när man är ung, sade han.

– Jag håller med dig. En bra ingångslön är jätteviktig. Vi jobbar för det också, sade Baudin.

Läs mer: "Välfärden är i fara"

Facktoppen har noterat att Luleå planerar besparingar och effektiviseringar, som bland annat ska genomföras inom socialförvaltningen.

– Det gör mig jätteorolig. Det är inget unikt för Luleå, utan jag hör det på flera orter i Sverige. Jag förstår dilemmat och har respekt för att kommunerna inte vill höja skatten. Därför är mitt största krav riktat mot regeringen. Fem miljarder ska tillföras men det är alldeles för lite. Det behövs minst tio miljarder, sannolikt ännu mer.

Baudin fortsatte:

– Men vi kräver också lokalpolitiska prioriteringar. Välfärden måste upp. När jag hör ordet effektivisering så vet jag vad det ofta innebär. Att personalen ska springa ännu fortare. Men det går inte. 40-talisterna är vår största generation och de är väg nu. De har rätt till en bra äldreomsorg. Därför måste Sverige få ett äldreomsorgslyft, säger Baudin, vars förbund nu lierat sig med PRO i kampen.

Om inte staten gör något blir äldreomsorgen en klassfråga, säger Tobias Baudin.

– De som har pengar kommer köpa sig tjänster av privata vårdbolag och de som inte har råd med det får en sämre omsorg. Det känns inte alls bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om