Extra: S vill bygga "högstadieby" – för tusen elever

Socialdemokraterna vill se en ny högstadieby i centrala Luleå – med plats för 1 000 elever. Förslaget presenteras på en pressträff under tisdagen.

Foto: Nils Johansson

Luleå, uppdaterad2019-03-26 10:43

Dagen efter budgetomröstningen i stadshuset – då Socialdemokraterna fick igenom sitt hårt åtstramade budgetförslag med effektiviseringar motsvarande drygt 370 miljoner kronor – kommer partiet i Luleå att lansera ett förslag om en "högstadieby" i centrala Luleå.

Läs mer: Livesändning: Besparingar i Luleå

Läs mer: Niklas Nordström om hotet mot skolorna

Läs mer: "Gör vi inget nu blir det värre"

I en pressinbjudan jämförs högstadiebyn med den redan existerande gymnasiebyn. S skriver att de "måste tänka om" för att garantera att fler elever ska klara sin utbildning och att skolan ska hålla hög kvalitet.

– Luleå har högre resultat i grundskolan än snittet i riket. Det är bra men ingen garanti för framtiden. Ska vi kunna ge våra unga Luleåbor den allra bästa utbildningen krävs ny organisation och nya arbetssätt som säkerställer att Luleå fortsatt kan ligga i nationell framkant, säger Niklas Nordström, kommunstyrelseordförande, i pressinbjudan.

Socialdemokraterna menar vidare att partiet har tagit lärdom av hur gymnasiebyn fungerar.

– Det vi lärt oss av gymnasiebyn är att den gett Luleå bättre skolresultat. Där finns inte bara lärare, utan också andra personalresurser som en modern skola behöver. Genom en högstadieby som samlar fler elever kan vi också säkerställa att den samlade resursen kring eleven är större, säger Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Den nya högstadiebyn ska samla omkring tusen elever.

– En attraktiv arbetsplats för de lärare, kuratorer, skolsköterskor med flera som ska jobba där, säger Fredrik Bruhn, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Redan i den stora skolomstruktureringen Framtidens skola, den gångna mandaperioden, fanns planer på en ny stor skola i centrum, med plats för 700 elever. Den skolan planerades vara klar år 2025.

Presskonferensen ska hållas klockan 12.30 på tisdag i Gymnasiebyn.

Vi uppdaterar!

Fakta/Hotet mot skolorna

2015 briserade debatten om Framtidens skola, som senare innebar att S-majoriteten stängde Svartöstads- och Kläppenskolan.

Kyrkby-, Öhems- och Mariebergsskolan stängs innan 2021, liksom Manda- och Hedskolan innan 2023.

Vitå- och Klöverträskskolan räddades tills vidare, likaså Hertsöskolans högstadium.

Beslut togs även om att bygga Tallkronanskolan, samt en ny högstadieskola i centrum för 700 elever, klar 2025.

Inför 2019-2022 föreslår tjänstemännen besparingar på 106 miljoner kronor inom barn- och utbildningsnämnden.

Den 23 mars tas beslut i kommunfullmäktige.

Källa: Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!