Kommunalrådet Niklas Nordström (S) gick ut hårt från talarstolen under kommunfullmäktiges sammanträde. Han varnade för att blunda för den situation som Luleå befinner sig i - kommunen har höga driftskostnader för skola och särskilda boenden, allt svårare att rekrytera personal och alltför höga investeringskostnader. Därför måste kommunens verksamheter effektiviseras i enlighet med den reviderade budgeten argumenterade Niklas Nordström.
– Vi måste minska lokalytan och ha färre lokaler. Gör vi inget nu kommer det att bli etter värre, varnade Niklas Nordström och påminde om att det kan komma ytterligare krav på effektiviseringar när kostnadsutjämningssystemet ändras till Luleås nackdel.
Moderaternas gruppledare Anders Josefsson ansåg att det är nödvändigt med kraftfulla åtgärder för att undvika en skattehöjning. Han var villig att gå ännu längre med effektiviseringarna i kommunen.
– Problemet är att det här inte räcker, det kommer att krävas ytterligare beslut under de kommande två-tre åren, sade Anders Josefsson (M).
Anders Josefsson yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag med ett undantag; Moderaterna anser inte att Hertsö badhus ska byggas.
Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet hade samlat sig till en gemensam tilläggsbudget, där socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden undantas från sparkravet i år.
– Tre år är för kort tid för att klara av att göra de här förändringarna utan att kvalitén försämras, sade Carola Lidén (C) som argumenterade för mera tid.
Vänsterpartiet hade lagt ett eget budgetförslag, med slopade sparkrav för flera nämnder och sänkta arvoden för de högst betalda politikerna.
– Vårt huvudkrav är höjda statsbidrag, sade Bertil Bartoldson (V).
Efter en drygt tre timmar lång budgetdebatt ajournerades sammanträdet strax före klockan 19 på måndagskvällen för att ledamöterna skulle få i sig en smörgås innan sammanträdet fortsatte, med resterande 15 punkter på dagordningen. Budgetbeslutet avgjordes med en votering, där 35 ledamöter röstade för den reviderade budgeten och 16 röstade emot. Åtta ledamöter avstod från att rösta.
Det blev votering även om satsningen på Hertsö badhus, den avgjordes med röstsiffrorna 33 för badhuset och 19 emot. Sju ledamöter avstod från den omröstningen.