Besvikelsen efter trakasserierna

Elsa Hatz Grandin är starkt kritisk till Viking supply ships åtgärder mot den överstyrman som utsatte henne för sextrakasserier. Företagets vd menar att de gjort allt de kan inom ramen för vad lagen tillåter.

Kommer inte tillbaka. Elsa Hatz Grandin har beslutat sig för att inte återvända till Luleå och göra praktik på isbrytaren.

Kommer inte tillbaka. Elsa Hatz Grandin har beslutat sig för att inte återvända till Luleå och göra praktik på isbrytaren.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Luleå2017-12-29 20:55

Elsa Hatz Grandin blev förkrossad när hon fick veta att Viking supply ships, som bemannar Sjöfartsverkets isbrytare, inte tagit till hårdare sanktioner än att överstyrmannen fick byta isbrytare och blev nedgraderad till andre styrman. Att befälhavaren fick en muntlig varning gjorde henne upprörd.

– Viking supply säger att de har nolltolerans mot sexuella trakasserier och sedan vidtar de bara de här åtgärderna. Jag blev helt förstörd. Jag grät i en hel dag när jag fick veta det, säger hon.

Företagets åtgärder gör att hon inte orkar slutföra sin sista praktikperiod på isbrytaren.

– Jag kan inte åka upp dit när de inte tar det här på allvar. En sjöman som hört av sig berättade att han fick en skriftlig varning för att han en gång hade privata kläder på däck och sedan får befälhavaren, som lurade mig att skriva på tystnadsförbindelsen, bara en muntlig varning, säger Elsa Hatz Grandin.

Läs mer: Hon sextrakasserades på isbrytaren

I stället har hon sökt praktik på ett annat fartyg där hon känner folk i besättningen. Men det är osäkert om praktiken beviljas eftersom fartyget egentligen är för litet.

– Att gå ut på en ny båt är för mig helt otänkbart. Dels på grund av rädsla för att något sådant här ska hända igen, dels på grund av rädsla för konsekvenser efter att jag så öppet gått ut och kritiserat branschen.

Utan praktik blir det ingen examen. Elsa behöver ytterligare 43 dagars sjötid, annars går fyra års studier förlorade.

– Fartyg är en otänkbar arbetsplats efter det som hänt, men jag hade behövt min examen för att kunna söka andra jobb.

Sedan hon gick ut i massmedia och berättade om hur hon först blev sexuellt trakasserad och sedan tystades har hon fått massor av reaktioner, bland annat från andra kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och anhöriga till utsatta kvinnor.

– Det här har pågått sedan 2006, säger hon.

Elsa Hatz Grandin tycker att bemanningsföretaget Viking supply ships och Sjöfartsverkets hantering av de sexuella trakasserierna mot henne är katastrofal.

Hon vänder sig emot att Viking supply gick ut och sade att en utredning av händelsen genomförts innan företaget hade pratat med besättningen som var med vid händelsen den 8 augusti. Hon hade också förväntat sig att Sjöfartsverket skulle agera mer kraftfullt mot den chef som raderade ett mejl om tystnadsförbindelsen.

Viking supplys vd Trond Myklebust anser att det finns mycket att önska i det här fallet, men att man måste hålla sig till vad lagen och vad arbetsrätten säger. Han beklagar att händelsen över huvud taget inträffat.

– Det här är vad vi kan göra på rättslig grund, säger han.

Trond Myklebust anser att de åtgärder som företaget vidtagit är tillräckliga och att det fortfarande råder nolltolerans.

– Vi har jobbat i månader med att se till att det här inte ska kunna hända igen. Vi försöker också göra vårt bästa för att Elsa ska bli nöjd, vilket hon inte är nu, men vi har satt igång ett program för att det här inte ska ske igen.

Redaktionen har begärt ut mejlet och tystnadsförbindelsen från Sjöfartsverket, men verksjurist Åsa Holm har svarat att tystnadsförbindelsen inte inkommit till Sjöfartsverket trots att den låsts in i ett kassaskåp på en av verkets isbrytare. Hon skriver i ett mejl till oss att den tillhör bemanningsföretaget Viking supply.

När det gäller det mejl om tystnadsförbindelsen, som en chef på Sjöfartsverket raderat, skriver Åsa Holm att det eftersökts men inte återfunnits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om