Efter fyra års studier för att bli sjökapten fick Elsa Hatz Grandin jobb som lättmatros på en av isbrytarna i Luleå i somras. Efter bara ett fåtal dagar i Norrbotten gick hon och en överordnad kollega till ett av de andra fartygen i Luleå för att hälsa på besättningen – och där gick allt fel. En händelse Norrköpings tidningar avslöjade.
Några timmar in på besöket upplevde Elsa Hatz Grandin att kollegan var berusad och hade en aggressiv ton. Elsa gick på toaletten – och när hon kom ut frågade han om hon hade "torkat fittan".
Händelsen gjorde henne helt ställd. Men han fortsatte:
– Är du blöt? Har du torkat fittan med handen?
Elsa smet från fartyget, men hennes överordnade kom ikapp henne och fortsatte att vara aggressiv. Bland annat ska han ha hotat med att slänga henne av båten och tvingat henne att följa med till hans hytt och lämna ett urinprov.
Efter händelsen har Elsa inte upplevt något stöd, varken från Sjöfartsverket eller bemanningsföretaget Viking supply ships som hon och övrig personal på isbrytarna är anställda av. Hon har bett isbrytarens befälhavare om hjälp, men han frågade henne bara hur hon själv tyckte att situationen skulle lösas.
Till slut kallade befälhavaren till ett möte med Elsa och hennes överordnade kollega. Hon bad om att få slippa eftersom hon just hade varit på en av sina bästa vänners begravning och inte mådde bra, men befälhavaren vägrade att ställa in mötet.
Elsa åkte dit och parterna skrev under ett slags tystnadslöfte. "Bägge två känner sig bekväma efter samtalet och har lovat att inte prata mer om detta med någon och gå vidare", står det bland annat i ett mejl som skickades från underleverantören till Sjöfartsverket, och som Norrköpings tidningar tagit del av.
I efterhand säger Elsa att hon inte förstod vad det var hon skrev under.
– En väldigt nära vän till mig gick bort och jag var inte vid mina sinnens fulla bruk. Jag blev helt knäckt när jag förstod. Jag kände mig arg, ledsen och rålurad, säger hon.
Enligt Norrköpings tidningar har Viking supply ships gjort en utredning av händelsen, men bolagets vd vill inte kommentera vad den har kommit fram till.
– Vi har lagar och riktlinjer som vi måste förhålla oss till och så länge ord står mot ord är det svårt att kommentera saken närmare. Det är ett personalärende, säger vd:n till NT.
Något som gör Elsa Hatz Grandin upprörd.
– Förvånande att han uttrycker att ord står mot ord när alla vittnen inte ens har hörts. Konstigt att han kan säga att det är utrett då.
En chef på Sjöfartsverket raderade mejlet från bemanningsföretaget så att det inte kunde diarieföras, men myndighetens kommunikationsavdelning bekräftar att tystnadsförbindelsen upprättades.
För NT fördömer Sjöfartsverkets kommunikationsdirektör Ulrika Ekström agerandet.
– Vi är en statlig myndighet och kan inte ha några tystnadsförbindelser. Vi överväger att teckna ett hängavtal med bemanningsföretag, som vi har avtal med, för att klargöra att vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier, säger hon.
I intervjun med NT säger Ulrika Ekström också att Sjöfartsverket fick vetskap om händelsen i stort sett dagen efter att den hade inträffat och att Viking supply ships fortfarande inte har presenterat sin utredning.
Mardrömshösten har fått Elsa Hatz Grandin att bestämma sig för att sluta jobba till sjöss.
– Att högre chefer inte har tagit sitt ansvar och gjort något åt det här har gjort att min trygghetsbild är helt raserad. Hanteringen av det här har gjort att jag har mått fruktansvärt dåligt. Jag har aldrig känt mig så blottad och så i underläge.
Efter nyår återkommer hon till Luleå för att göra de sex praktikveckor hon behöver för att få sin examen, men sedan får det vara nog.
– En principsak för mig. Jag ska göra färdigt min utbildning, men kommer inte jobba till sjöss mer, säger Elsa Hatz Grandin.
Varken Sjöfartsverket eller Viking supply ships har gått att nå för kommentarer under helgen.