I princip alla hamburgerrestauranger har erbjudit en vegetarisk hamburgare de senaste åren.
Men nu ökar takten – rejält.
Under torsdagen började Max med sex nya köttfria menyer, och det märktes i lunchrusningen på restaurangen i centrum.
– Det har varit extremt mycket, trots att det är minus 30. Ännu mer än jag hade trott, sa Klas Söderström, restaurangchef.
Bönor, halloumiost och den förhållandevis nya sojaprodukten oumph ersätter nötköttet i hamburgarna. Max vice vd Christoffer Bergfors har kallat lanseringen för den största i Max historia.
Hans bror, vd:n Richard Bergfors, sa så här i december.
– Vi vet att det skulle vara bra för både klimatet och hälsan om människor åt mindre rött kött.
LÄS MER: Max satsar på veganmat
Klas Söderström anser att rusningen till hans restaurang berodde på de nya menyerna.
– Folk har frågat efter det här hela veckan. Det är trendigt nu. Folk vill bry sig om miljön, säger han.
Luleåbon Peder Jensen kom med flera kollegor för att proväta.
– Jag tycker om det nya konceptet. Det är ett alternativ till vanliga hamburgare. Förhoppningsvis är det bättre näringsvärde också, sa han.
Men att bli helvegetarian var han inte inne på.
– Jag älskar kött.
På hamburgerrestaurangen Big Boy jobbade Malin Nilsson. Hon hade två nya vegetariska hamburgare på menyn – båda med oumph som bas.
– Vi ville ha ett större utbud av vegetariska menyer. Det är bättre för miljön, människorna och djuren, sa hon
Big Boy låter kunderna prova på de vegetariska alternativen.
– Då får man testa. Om man inte tycker om det kan man få en helt annan burgare, sa Malin Nilsson.
Sedan kom ett gäng lunchkunder, men alla höll sig till köttburgare.
Mats Hjorth, vd på Korvgubben, välkomnar den nya trenden, men avvaktar med att låta den slå igenom på menyn.
– Vi har en vegburgare som säljer rätt bra, men vi behöver inte vara pionjärer. Vi väntar och ser vad som händer på marknaden, säger han och fortsätter:
– Jag tror veg kommer att växa, men jag tror inte det går om köttet. Hamburgare är hamburgare, så är det bara.
Frasses har sedan några år en hamburgare gjord på quorn.
– Den är populär, säger Pernilla Näslund, marknadsansvarig på Frasses.
Företaget har i dagsläget inga nya produkter på ingång.
– Men vi tittar hela tiden på nya alternativ. Både vegetariskt och veganskt, säger Pernilla Näslund.
torbjorn.ek@nsd.se 0920-263005