Vad säger M om folkomröstningen?

I dag, måndag, kommer frågan om en folkomröstning om Framtidens skola i Luleå upp på politikernas bord.

NAMNEN. 8 000 namn blev det. Här visar kommunsekreterare Henrik Berg visar var listorna med namn som vill ha en folkomröstning i skolfrågan ligger (kassaskåpet i kommunkansliet).

NAMNEN. 8 000 namn blev det. Här visar kommunsekreterare Henrik Berg visar var listorna med namn som vill ha en folkomröstning i skolfrågan ligger (kassaskåpet i kommunkansliet).

Foto: Elisabeth Hedman/Arkiv

LULEÅ2016-11-07 09:24

Folkomröstningen är ett ärende som behandlas av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen. Förslaget från kommunledningsförvaltningen till politikerna är att folkomröstningen ska avslås. Tjänstemännen skriver att fullmäktige redan tagit ställning i frågan och att delar av Framtidens skola redan genomförts. I beslutsunderlaget som politikerna har att ta ställning till i dag står det också att det är svårt att "utifrån folkinitiativet formulera en tydlig fråga som medborgarna kan svara ja eller nej på".

NSD har tidigare berättat att Socialdemokraterna säger nej till en folkomröstning.

LÄS MER: Starka känslor efter S-besked

Landsbygdspartiet lutar också åt nej, medan övriga partier har aviserat att de står bakom en folkomröstning.

LÄS MER: Så tycker partierna i folkomröstningsfrågan

Det mesta handlar nu om vad Moderaterna säger i frågan. Hittills har de varit avvaktande i sina svar och hänvisat till att de behöver diskutera internt. Det finns förväntningar på dagens möte.

– Vi hoppas att få veta var Moderaterna står i frågan. Vi hoppas på ett bifall till en folkomröstning, säger Anna Widén, samordningsgruppen Hela Luleå ska leva och lära som står bakom namninsamlingen.

LÄS MER: Brännberg: "Finns en stor ilska"

Klockan 11.30 hålls en presskonferens. NSD återkommer med mer information.

Fakta/Så lyder folkinitiativets fråga

Det här har folk skrivit på:

"Nej till nedläggning av skolor och förskolor genom Framtidens skola. Syfte och förslag: Folkinitiativets syfte är att skolan i Luleå ska utvecklas i dialog med barn och föräldrar, personal och hela lokalsamhället. En dialog som måste ges tid. För att åstadkomma detta föreslås en kommunal folkomröstning om förslaget på nedläggning av skolor och förskolor som kallas "Framtidens skola" (bland annat gäller det Kläppenskolan, Svartöstadsskolan, Kyrkbyskolan och en stor mängd förskolor). Vi som undertecknar denna namninsamling/folkinitiativ säger nej till genomförande av "Framtidens skola" i alla dess former och vill istället att en ny utvecklingsplan utan stordriftsprincip för skola och förskola tas fram, där barnens behov står i centrum och där föräldrar, barns och skolpersonals åsikter blir vägledande".

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!