"Unik möjlighet för tillväxtarbetet"

En utmaning att förena två olika arbetssätt – och samtidigt en unik möjlighet att bygga upp en ny kultur inom det regionala utvecklingsarbetet.

NYA PÅ JOBBET. Erika Falk och Per-Erik Andersson har lämnat länsstyrelsen och flyttat in i Region Norrbottens verksamhet sedan årsskiftet. De är handläggare i regionala utvecklingsfrågor.

NYA PÅ JOBBET. Erika Falk och Per-Erik Andersson har lämnat länsstyrelsen och flyttat in i Region Norrbottens verksamhet sedan årsskiftet. De är handläggare i regionala utvecklingsfrågor.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2017-01-11 06:00

Så ser två av de 16 tjänstemän från länsstyrelsen som bytt sida på framtiden. Sedan den 1 januari har deras verksamhet förenats med landstingets under Region Norrbotten (se faktaruta).

– Det är viktigt att vi tar med oss det som fungerat bra och att vi hittar en mix av de olika arbetssätten. Målet är att de aktörer vi jobbar mot inte ska märka någon skillnad, säger Erika Falk, strateg och handläggare mot regionalt företagsstöd.

– Vi kommer med olika kompetenser och olika infallsvinklar på utvecklingsarbetet och att förena detta ska bli riktigt spännande, säger Per-Erik Andersson, strateg och handläggare mot program och projekt.

De har precis flyttat in i sina rum vid enheten för regional utveckling i det som alltid kallats landstingshuset, men som numera är högborgen för Region Norrbotten.

– Det mesta är väldigt färskt. Just nu är det en nog stor utmaning att komma på hur kaffeautomaten fungerar, säger Per-Erik Andersson med ett leende.

Läs mer: Så ska landstinget hantera nya ansvaret

Fortfarande finns dock en del tillväxtfrågor kvar på länsstyrelsen, bland annat internationella enheten som arbetar mot de stora Interreg-programmen samt landsbygdsutvecklingen, som är inriktad bland annat mot jordbrukssektorn.

– Visst är det lite vemodigt att lämna en del kollegor. Samtidigt kommer man närmare andra personer som man samarbetat med tidigare. Vi har ju haft mycket kontakt med landstingets personal eftersom vi arbetat med samma frågor, säger Erika Falk.

– Vi kan bolla idéer med varandra och ha spontana möten på ett helt annat sätt nu, säger Per-Erik Andersson.

Läs mer: "Stort ansvar - och jättespännande"

Verksamheten består av att utreda och besluta om delaktighet i nyskapande investeringar, satsningar och idéer inom företagsstöd och projektverksamhet, med aktörer som exempelvis företag från olika branscher, Luleå tekniska universitet, handelskammaren och ideella föreningar.

– Från länsstyrelsen känner vi att vi alltid haft en bra kontakt med företagen ute i länet och jobbat nära dem. Vi har också jobbat mycket mot kommunernas näringslivsbolag. Att ha tentaklerna ute och känna in vad som händer har varit en framgångsfaktor och den vill jobba vidare med, säger Erika Falk.

– I Norrbotten är vi redan bra på att samarbeta i tillväxtfrågor. "Litenheten" gör oss snabbfotade. Nu när vi samordnar verksamheten har vi chansen att bli ännu starkare, säger Per-Erik Andersson.

FAKTA

När landstinget bildade Region Norrbotten 1 januari innebar detta att man övertog det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen. Cirka 130 miljoner kronor i utvecklingsmedel samt 16 av 18 tjänstemän flyttade från länsstyrelsen. Tidigare var man tio anställda vid enheten för regional utveckling och hade 160 miljoner i totala medel för trafik, infrastruktur, driftsbidrag för landstingets delägda bolag (t ex Almi, Filmpool Nord) samt projektmedel. Den sistnämnda posten är cirka 20 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!