– Det är ett stort jobb som ska göras och det innebär också ett stort ansvar. Men det känns verkligen jättespännande, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör vid landstinget.
Det är bildandet av Region Norrbotten som innebär att verksamheterna samordnas. Ett 20-tal tjänster och de cirka 130 miljoner som länsstyrelsen får av staten i öronmärkta utvecklingsmedel (exempelvis pengar som projektägare kan söka) flyttas över till landstinget den 1 januari 2017.
I verksamheten ingår sedan tidigare cirka 160 miljoner kronor vikta för trafik, infrastruktur, driftsbidrag för landstingets egna bolag samt projektmedel.
Landstingsstyrelsen fattar på torsdagen beslut om att Norrbottens läns landsting byter namn till Region Norrbotten samt att landstingsfullmäktige nästa år benämns regionfullmäktige.
– Tittar man på hela Sverige så har redan 17 av 21 län en organisation som innebär att det är politiker som styr över hela den regionala utvecklingsverksamheten, säger Anna Lindberg.
Landstinget och länsstyrelsen har redan tät kontakt i dessa ärenden.
– Ja, det är ofta strategiska frågor och när det gäller breda områden som exempelvis datacenter eller besöksnäringen vill vi ha samsyn. Därför har vi täta avstämningar. Stora delar av personalen känner redan varandra, säger Anna Lindberg.
På landstinget är man totalt åtta personer som arbetar på avdelningen för regional utveckling. Nu ansluter cirka 20 vilket innebär stora förändringar i organisationen.
– Ja, vi kommer att skapa tre enheter. En för näringsliv, en för kultur och en för samhällsplanering. Frågorna går ofta in i varandra och det är en stor fördel att vi får allt på samma ställe, anser Anna Lindberg.
Vilka fler fördelar ser du med sammanslagningen?
– Det finns möjligheter till att frigöra resurser och göra kraftsamlingar där det behövs. Exempelvis behöver vi förbättra kontaktytorna mot kommunerna. Sedan får vi fler kompetenser och kompletterar varandra.
Vilka riskfaktorer ser du?
– Eftersom det blir ett nytt uppdrag blir det nya roller för allihop. Inte minst politikerna krävs det mer av, men jag vet att de klarar det. Det kommer också erbjudas utbildningsdagar åt politiker. En annan sak som är viktig är att tredje part, företag och andra projektägare, inte blir lidande. Vi måste se till att det blir en smidig övergång.
Sammantaget?
– Sedan 2002 har vi pratat om det här. Det känns skönt att komma fram, sätta punkt och ta nästa steg.