Lenita Ericsons plötsliga avgång som kommunalråd har föregåtts av en längre intern maktstrid inom partiets fullmäktigegrupp men även i arbetarekommunens styrelse.
Daniel Smirat, vice ordförande i kommunfullmäktige och ledamot i S-styrelsen, bekräftar bilden av ett parti i djup kris.
– Hög tid för oss att erkänna att vi inte har ett bra internt klimat, ingen ska låtsas att vi har det. Och det var därför Lenita tvingades avgå.
Smirat beskriver hur han själv har deltagit i partiets fullmäktigegruppsmöten, när konflikter och kritik mot Lenita Ericson har blossat upp om och om igen.
– De har ifrågasatt henne och gjort hennes arbete som kommunalråd omöjligt.
Fredrik Bruhn, SSU Norrbottens ordförande och vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har en liknande uppfattning.
– Sedan Lenita valdes har samtalsklimatet internt varit dåligt, det kan många vittna om. Den bild Lenita beskriver är riktig, vilket är bakgrunden till att jag har backat henne i arbetet med att förändra partiets förhållningssätt till medborgare och partikamrater.
– En ödesfråga för partiet lokalt om vi fortsatt vill förtjäna kommunmedborgarnas förtroende, säger Bruhn.
En annan högt uppsatt S-källa, som vill vara anonym, går ännu längre i kritiken mot det verkställande utskottet (VU), med bland andra Anders Öberg, Yvonne Stålnacke och Kent Ögren.
– VU har inte bara hanterat detta dåligt – de har varit en del av problemet. De har inte bara sett på när Lenita motarbetades, utan aktivt deltagit.
Vilka borde konsekvenserna bli?
– Något måste hända. För tidigt att säga att VU måste bytas ut men partiet måste visa att det är allvar nu. Det finns en stor opinion som tycker att det som har hänt kring Lenita är helt oacceptabelt, säger S-källan.
Även andra S-företrädare kliver officiellt fram till Lenita Ericsons försvar – och ifrågasätter varför VU inte har velat agera.
– Det har varit känt att det har funnits konflikter ända sedan Lenita tillträdde. En grupp ville aldrig acceptera att deras kommunalrådskandidat (Kent Ögren, reds anm) inte blev vald, säger Helene Geelnard, ordförande för innerfjärdarnas S-förening och ersättare i arbetarekommunens styrelse.
Hon beskriver det som två diametralt motsatta riktningar inom partiet.
– En konservativ riktning som utgår från att S är ett gammalt parti, där de med lång erfarenhet har vidhållit gamla strukturer, medan Lenita och vi andra stod för det nytänkande som gräsrötter och inte minst yngre socialdemokrater vill ha.
– Men tyvärr fanns det inte stöd hos de i ledande positioner inom S för den förändring som medlemmarna har efterfrågat i och med att Lenita valdes till kommunalråd.
Utan att nämna namn menar såväl Daniel Smirat som Helene Geelnard att det främst är två tunga profiler som har vänt sig mot Ericson inom S-gruppen i fullmäktige.
– De har varit missnöjda med Lenitas ledarskap och drivit på konflikten. Båda har haft den konservativa hållningen och varit rädda för att få igång medborgardialoger, säger Geelnard.
Anders Öberg har tidigare uppgett att han inte har känt till Ericsons missnöje över att inte accepteras av VU eller flera tunga namn inom fullmäktigegruppen.
Helene Geelnard reagerar över S-ordförandens uttalanden.
– Anders Öberg har en brist på lyhördhet om han inte har uppfattat de signaler som jag tycker har varit tydliga.
Splittringen i fullmäktigegruppen och illojaliteten gentemot Ericson har tvärtom diskuterats ofta i S-styrelsen, menar hon.
– Många har upplevt en dålig stämning på gruppmöten i fullmäktige, med interna stridigheter och svårigheter att enas i sakfrågor. Det har styrelsen känt till ända sedan Lenita tillträdde.
Hur kan då Anders Öberg säga att Ericson hade en stark ställning i S-gruppen?
– Vi tog upp det på ett möte med styrelsen i går (tisdag) men då ville inte Öberg och andra att vi skulle diskutera den frågan. I stället lägger de locket på.
Geelnard är tydlig med att Anders Öberg och övriga i VU borde ha agerat långt tidigare när det gäller osämjan i fullmäktigegruppen.
– Absolut ordförandens ansvar. Vi är ett maskineri med många viljor, som kan vara osams i sakfrågor, men det är jätteviktigt att vi har respekt för varandra. Vid konflikter måste Öberg lösa dem eller åtminstone försöka medla.
Men det har inte skett?
– Nej. Jag tycker inte att Anders Öberg har fullgjort sitt uppdrag som ordförande.
Vad borde konsekvenserna bli av detta?
– Representationen i verkställande utskottet måste bli bredare. Nu är det tre duktiga politiker men deras långa erfarenhet kan också vara det som blir en brist för dem. De tar inte längre in nya perspektiv och är inte inlyssnande kring vad medlemmarna vill.
Helene Geelnard menar därför att representationen måste breddas i utskottet.
– VU måste skärskåda sig själva och utvecklas i takt med tiden.
Den nya dramatiken kring Lenita Ericsons avgång kan också innebära en medlemsflykt från S i Luleå, befarar Helene Geelnard.
– Risken är att många medlemmar kliver av. Jag har redan fått samtal från flera som vill avsluta sitt medlemskap i partiet för att de känner missnöje över att S inte representerar dem längre, när Lenita har avgått.