Kvinno- och tjejjouren är ofta en första ingång för kvinnor och unga tjejer som utsatts för sexuell exploatering i Norrbotten.
Emelie Huuva Skeppar, är en av de som pratar med utsatta de tjejerna i kvinno- och tjejjourens chatt. Utöver det är hon även engagerad i riksorganisationen kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks. Hon vittnar om att de lokalt märkt av en ökning av sexuell exploatering.
– Tjejjouren tar emot barn och unga kvinnor mellan åtta och 30 år, via chatt. De som kontaktar oss är ofta inte medvetna om att de blivit utsatta för ett brott. De känner ofta skuld och skam eftersom de känner sig delaktiga i det de blivit utsatta för, säger hon.
En förklaring till ökningen är enligt en rapport från Roks att sociala medier som exempelvis Tiktok, normaliserar bilden av sexuell exploatering, exempelvis sugardejting.
– Unga kvinnliga användare matas av innehåll som framställer sugardejting som normalt, och att unga tjejer kan gynnas av det. Men det är egentligen utnyttjande av tjejer och prostitution. När den normaliseringen sker riskerar fler tjejer att kliva in i det och testa. Och när man väl har hamnat i det är det svårt att ta sig ur, säger Emelie Huuva Skeppar.
Hon tycker att vården för de som utsätts behöver förbättras i länet.
– I storstäderna finns det mottagningar med samtalsstöd, kuratorer, behandling och vård för personer som befinner sig i sexuell exploatering, det saknas i Norrbotten. Vi har inte heller att barnahus eller liknade som vi kan hänvisa barn och ungdomar till, säger hon.
Det är inte bara regionen som behöver förbättra sitt arbete, hon tycker även att kommunerna kan göra mer.
– Kommunerna brister i att man inte fångar upp den här målgruppen som ofta behöver gå via socialtjänsten. Särskilt unga tjejer, som då riskerar att hamna på ett HVB- eller Sis-hem, vilket är förödande för många, säger hon.
Polisen gick i onsdags ut och varnade för att unga pojkar i Norrbotten lurats att skicka nakenbilder, och att de sedan utsatts för utpressning på sociala medier. Men stöd för pojkar och män verkar inte finnas i länet.
– Det är inte vår målgrupp, men jag vet inte någon särskild mottagning eller organisation som jobbar mot pojkar eller män i Norrbotten, säger Emelie Huuva Skeppar.