Sexuell exploatering av barn, det vill säga sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning, förekommer, så också i Norrbotten. Hur vanligt det är går inte att säga med säkerhet.
– Mörkertalet är stort, enligt rapporter så framgår det att få anmäler, säger Jennie Blixt.
För tredje året i rad arrangeras konferensen i Luleå, bakom står Länsföreningen för Kvinno- och tjejjourer i Norrbotten samt Länsstyrelsen.
Under dagen kommer Jennie Blixt bland annat att lyfta fenomenet sugardejting som kan beskrivas som en åldersmässigt asymmetrisk sexuell relation mellan en äldre part och en yngre part där parterna ingår ett avtal om ersättning för relationen. Oftast är det en äldre man, en ”sugar daddy” som på olika sätt betalar för intimitet och sex med en yngre kvinna, en ”sugar babe”.
– Polisen jobbar aktivt för att upptäcka de här brotten. De inkommer inte in via anmälningar utan det är en uppsökande verksamhet man måste ha för att upptäcka det här, säger hon.
Brotten som anmäls är också de brott som polisen har resurser att jobba mot.
– Behovet är större än resurserna vi har i nuläget. I tanke på att kontakterna sker mycket via sociala medier så skulle det behövas mycket mer.
Under årets konferens kommer särskilt fokus riktas mot stöd till föräldrar och anhöriga som bland annat har en viktig roll när det kommer till att upptäcka brottet.
– Sugardejting är i de allra flesta fall en form av prostitution. Det finns en uttalad eller outtalad form av ersättning för de här sexuella tjänsterna. Det kan vara allt ifrån pengar, kläder, resor, accessoarer och restaurangbesök. Som föräldrar kan man vara uppmärksam på sina barn som förändrat umgänge, om barnen har nya dyra kläder, ett förändrat språkbruk samt prata om beteende på sociala medier.
Hälsan är också av stor vikt i sammanhanget.
– Många barn och ungdomar mår inte bra i de här situationerna, det kan känna skuld, skam och att de blir utnyttjade. De kan även ha blivit utsatta för än grövre brott som de inte vågar anmäla då de själv lagt ut bilder på sig på de här sajterna.
Jennie Blixt kommer även ta upp brott som handlar om barn och ungdomar som skickar och delar nakenbilder via sociala medier.
– Det är ganska vanligt, anmälningarna till polisen blir alltmer ofta förekommande. Pratar man med ungdomar så berättar de att det är vanligt att det skickas bilder på nakna delar och personer och även andra foton och filmer som inte ska delas vidare.
– Det här är något som varje vuxen i barnens omgivning behöver prata om, vad är rätt och vad är fel och att barn ska känna mod och kunskap att sätta gränser. Alla vet inte om att det är brottsligt att skicka vidare en sån bild, du får heller inte ta en sådan bild på någon annan. Det är även flera andra sexualbrott där gärningspersonen utsätter barn och ungdomar för övergrepp via internet. Med kunskap om internet och om våra barns vardag kan och ska vi vuxna skapa en trygghet för våra barn, både offline och online, säger Jennie Blixt.
Torsdagens konferens riktar sig mot yrkesverksamma och aktiva inom civilsamhället som kommer i kontakt med målgruppen och/eller vill öka sin kunskap om kommersiell sexuell exploatering.