Åklagaren: "Vi har hanterat ett par ärenden"

De som kör svarttaxi sysslar med otillåten verksamhet och kan dömas för olaga taxitrafik. "De kan dömas till dagsböter eller fängelse i högst ett år", berättar chefsåklagare Anna Bergström i Luleå.

Anna Bergström är chefsåklagare och har inte stött på så många fall av svarttaxi. "Min bild är väl att den här verksamheten förekommer men inte i så stor utsträckning.

Anna Bergström är chefsåklagare och har inte stött på så många fall av svarttaxi. "Min bild är väl att den här verksamheten förekommer men inte i så stor utsträckning.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2024-04-24 05:00

Nyheten i korthet

  • Svarttaxichaufförer i Luleå kan dömas för olaga taxitrafik, enligt chefsåklagare Anna Bergström. Straffet kan vara dagsböter eller fängelse upp till ett år.
  • Bergström har ännu inte sett något fall där svarttaxichaufförer dömts till fängelse. Förutom böter och fängelse kan de också skönstaxeras, vilket innebär att de beskattas för inkomster de inte deklarerat.
  • Daniel Pettersson, chef för trafikenheten i Region Nord, säger att det är svårt att bedöma omfattningen av svarttaxiverksamhet. Han understryker att bevis på betalning krävs för att döma någon för olaga taxitrafik.

NSD har i veckan rapporterat om taxichaufförerna som fick nog och polisanmälde 15 svarttaxichaufförer i Luleå. Chefsåklagare Anna Bergström berättar vad straffet kan bli om det blir fällande domar:

– Det här brottet kallas olaga taxitrafik och de som bedriver taxitrafik utan taxitillstånd kan dömas till dagsböter eller fängelse i högst ett år.

Än har hon inte varit med om att någon dömts till fängelse bland de fall hon tittat på.

– Vi har hanterat ett fåtal ärenden här i Luleå, men min bild är väl att den här verksamheten förekommer om än inte i så stor utsträckning.

Förutom dagsböter och fängelse kan personen som olovligen sysslar med taxitrafik skönstaxeras, vilket innebär att man beskattas för intjänade pengar som inte uppgetts i deklarationen. Detta hände en 77-årig man i Skellefteåtrakten i år, vilket Folkbladet berättade om. Mannen misstänks ha dragit in 300 000 kronor på svarttaxiverksamheten  och står nu åtalad för olaglig taxitrafik.

I samband med tidigare förhör har mannen erkänt att han skjutsat folk, men hävdar att han bara tagit emot bensinpengar.

Vad har då av polisen att säga i det här sammanhanget? Vi får tag i Daniel Pettersson, chef för trafikenheten i Region Nord, som säger att det är knivigt veta hur utbrett problemet med olaga taxitrafik är här i norr.

– Det är svårt för oss från polisen att bedöma hur situationen ser ut, det har nog den seriösa taxinäringen bäst koll på.

Pettersson berättar att det behövs bevis på att turen med svarttaxi har betalats för att det ska bli fällande dom.

 – Vid ett förnekande är det till slut domstolen som dömer. För att lyckas med en lagföring måste det bevisas att en betalning för transporten skett.

undefined
"Ur rent polisiär synvinkel skulle högre straffvärde göra att fler ”verktyg” blev tillgängliga när det gäller tvångsmedel, till exempel husrannsakan, säger Daniel Pettersson, chef på trafikenheten.

Hur skulle du säga att förekomsten av svarttaxi förändrats i Luleå de senaste fem åren? 

– Det vet jag inte men den har säkert ökat, det är i alla fall den seriösa taxinäringens uppfattning. 

Svenska taxikåren vill se hårdare straff för de som ertappas med att köra svart. Vad säger ni?

– Det är alltid svårt bestämma vilket straffvärde ett brott ska ha, det är en politisk fråga då det är riksdagen som stiftar lagarna. Ur rent polisiär synvinkel skulle högre straffvärde göra att fler ”verktyg” blev tillgängliga när det gäller tvångsmedel, till exempel husrannsakan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!