Beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan innebär grönt ljus för utbildningen till och med år 2022. Dessutom ökas antal utbildningsplatser från 24 till 25.
– Det är unikt med ett beslut om så många nya intag till vår utbildning, tidigare godkändes bara två årsintag per ansökan. Det visar hur nödvändig utbildningen är lokalt, men även regionalt och nationellt, säger Peter Lindberg, vd och rektor för Nordiskt flygteknikcentrum.
Flygteknikerutbildningen är den enda i sitt slag norr om Stockholm och öppen att söka in på för alla med grundläggande gymnasiebehörighet.
Branschens behov uppges vara stora på grund av många personalavgångar och för att försvaret numera anställer utbildade flygtekniker från skolan.
– Vi har ett stort behov av helikopter- och flygplanstekniker de kommande åren, både på Första helikopterskvadronen och på F 21, säger major Tomas Huhtasaari, biträdande chef för flygunderhåll på Första helikopterskvadronen i Luleå.
Flygteknikerutbildningen håller till på Luleå Airport och har inriktning mot helikopter. Men studenterna i Luleå kan komplettera sin utbildning och få dubbla behörigheter genom samverkan med yrkeshögskoleutbildningen i Ljungbyhed, som utbildar flygtekniker med inriktning mot flygplan.
– Inom ett par år planerar vi att även komma igång med flygplansinriktningen i Luleå med hjälp av stöd från Saab-koncernen, säger Peter Lindberg.
En stor andel av studenterna erbjuds jobb redan innan utbildningen är slut.
– Nordiskt flygteknikcentrum i Luleå är den skola som vi rekryterar flest antal studenter från. Studenterna erbjuds anställningar runt om på Saab:s olika platser i Sverige och utomlands, för både flygplan och helikopter, säger Gustav Lind, sektionschef på Saab military aviation support.
I höstas skrev vi om att gymnasieutbildningen inom flygteknik läggs ner på grund av vikande elevunderlag. Den sista kullen examineras i juni 2021.
LÄS MER: Ilskan på flygtekniska: "Allt händer bakom vår rygg"