Förslaget att avveckla gymnasieskolans flygteknikutbildning kommer att tas upp på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 22 november. Eleverna som påbörjat utbildningen ska få slutföra den men det kommer inte att ske någon ny antagning till höstterminen 2019.
Skolchefen Maarit Enbuske förklarar varför flygteknikutbildningen ska avvecklas:
– Vi ser att vi har svårt att rekrytera lärare med rätt kompetens, vi har två lärare som är över 60 år och vi är rädda att inte hitta lärare med rätt kompetens i framtiden. Det är en dyr utbildning och vi har inte lyckats fylla platserna, säger Maarit Enbuske.
Den treåriga flygteknikutbildningen är riksrekryterande, eleverna kan söka till utbildningen i Luleå oberoende av var de bor i landet. Trots det har man inte lyckats fylla alla platser, det finns plats för 28 elever i varje årskurs, totalt 84 platser, men det är bara 57 elever som går på utbildningen.
– Det är svårt att rekrytera till utbildningen. När flygbranschen söker folk vill man gärna ha dem med längre utbildning, det räcker inte längre med bara gymnasiet, säger Maarit Enbuske.
Hon syftar på den tvååriga yrkesutbildningen som bedrivs av Nordiskt flygteknikcentrum, NFTC.
– Den kommer att finnas kvar och dit kan man söka, även om man inte har gått gymnasiebildningen, säger Maarit Enbuske.
NFTC drev tidigare gymnasieutbildningen, men sedan Skolinspektionen anmärkt att detta strider mot lagen (kommunalt bolag driver gymnasieskola) blev barn- och utbildningsnämnden tvungen att ta över ansvaret 2015.