I dagarna har vi rapporterat om kommundirektör Anna Lindh Wikblads förslag till omorganisation i kommunen, som bland mycket annat innebär att stadsbyggnadsförvaltningen övergår i den nya infrastruktur- och serviceförvaltningen – och därmed går miste om det tunga ansvaret för frågor kring samhällsplanering, mark- och exploateringsfrågor.
I veckan höll förvaltningschef Helén Wiklund Wårell en kort information inför nämnden och reaktionerna varierar.
Peter Bergström, M:s förstenamn, är besviken.
– Stadsbyggnads blir en ren serviceförvaltning, så tolkar jag förslaget. Jag säger som Wiklund Wårell själv sa: Det här var inte den roll och de uppdrag som gjorde att jag valde att sitta i nämnden.
Vill du sitta kvar?
– Nej, om det här fullföljs, då lämnar jag nämnden och blir avtackad i december.
Bergström har varit ledamot i stadsbyggnadsnämnden sedan 2010 och uppskattat insynen i de stora samhällsbyggnadsfrågorna.
– Man får helheten med trafiken, gatorna, fastigheterna, planeringen och alltihopa. Men flyttar man på planuppdraget nu, då finns ingen helhet längre.
Likaså menar han att förändringen sker olyckligt inför alla Luleås utmaningar i industriboomen. Peter Bergström tror inte heller att den nya kommunstyrelseförvaltningen klarar av att övertar plan- och exploateringsfrågorna.
– Jag förstår inte hur de kan vilja göra detta nu, när Luleå är inne i sin allra mest expansiva period någonsin. Hur ska kommunstyrelsen kunna sätta sig in i allt detta? Detaljplaner kräver att man är ordentligt insatt och ser hur det hänger ihop med andra delar.
Moderaten tror att andra i stadsbyggnads är lika kritiska.
– Fler kommer lämna nämnden. Men det är flera nya ledamöter också sedan valet och partipiskan viner, säger Peter Bergström.
Även Anette Asplund (KD), vice ordförande för nämnden, uttrycker besvikelse.
– Tråkigt att förlora det som är mest intressant i nämnden. Planärendena handlar om Luleås utveckling och den gröna omställningen, och det är vill man vara delaktig i som politiker. Jag brinner för landsbygden också och där vill vi ha förskolor och skolor kvar, så vi inte centraliserar alltför mycket. Men hur ska de frågorna bevakas om nämnden och förvaltningen blir så förändrad?
Funderar du på att lämna nämnden?
– Jag har inte tagit ställning ännu. Vi får se nu vad den nya förändringen innebär och vi kommer ju ha kvar ansvaret för infrastruktur och VA. De bitarna är också intressanta.
Bo Larsson, Luleås förre stadsarkitekt och numera SD-ledamot i stadsbyggnads, är kluven.
– Det här handlar om ett misstroende gentemot stadsbyggnads förmåga att skapa detaljplaner och översiktliga planer. Vi tappar de intressanta, tunga uppdragen men jag är inte säker på att det är fel. Arbetet med planfrågorna har varit alldeles för trögt och tafatt tidigare.
Statsbyggnads ordförande Ulrika Lundberg (V) är väl medveten om alla frågetecken som förändringen väcker i nämnden.
– Jag förstår att flera upplever detta som en statussänkning, att de inte får vara med och påverka de stora skeendena. Det var min spontana känsla också när det här först presenterades.
Samtidigt är hon kritisk till att den tilltänkta omorganisationen inte har förankrats bättre hos henne, annat än via information från partiets gruppledare Mathias Karvonen (V).
– Jag har inte blivit intervjuad, inte alls varit involverad i arbetet. Och det känns konstigt. Som ordförande har jag mer kännedom om förvaltningen än vår gruppledare.
Precis som Helén Wiklund Wårell är hon oroad över att omstruktureringen gör att förvaltningsarbetet sinkas nu, mitt i alla industrietableringar och investeringar i infrastrukturen.
– Förändringar skapar oro i organisationen och tar mycket energi, så vi kommer tappa tempot nu.
Risk för kompetensflykt inom förvaltningen?
– Det finns viktiga medarbetare rörande plan- och exploatering som försvinner nu. Jag hoppas att inga andra nyckelpersoner slutar också. Men om man inte är nöjd med den position man befinner sig i, är det svårt att driva Luleås utveckling framåt.
Vänsterpartisten vill därför se konstruktivt på omorganisationen också.
– Nämnden och förvaltningen har även fortsatt en viktig roll för att skapa en attraktiv stad och miljö som människor vill bo i. Då handlar det inte bara om de hårda frågorna, som att bygga bostäder, utan innehållet mellan husen ska fyllas också, säger Ulrika Lundberg, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.