"Ursäkta röran, Luleå bygger om", sa Anna Lindh Wikblad och kommunalråd Carina Sammeli (S) redan när kommunen invigde sitt informationskontor om den gröna industriboomen i Luleå.
Nu blåser förändringens vindar även internt i kommunkorridorerna – för i veckan presenterade Lindh Wikblad sitt förslag på ny nämnds- och förvaltningsorganisation efter att ha fått uppdraget av styrande S, V och MP i oktober 2022.
Förslaget innebär att tre nya förvaltningar bildas:
- Infrastruktur- och serviceförvaltningen
- Kommunstyrelseförvaltningen
- Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen
Detta medför i sin tur att nuvarande stadsbyggnadsförvaltningen, kommunstaben, arbetsmarknadsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen upphör.
Samtidigt föreslår kommundirektören en ny nämndsstruktur:
- Stadsbyggnadsnämnden blir infrastruktur- och servicenämnden.
- En ny arbetsmarknads- och gymnasienämnd skapas.
- Barn- och utbildningsnämnden byter namn till utbildningsnämnden.
– Den nya majoriteten vill tydliggöra sin politiska plattform, ha en ny nämndsstruktur för att fokusera på de frågor de tycker är viktigast, inte minst vad gäller samhällsomställningen och kompetensförsörjningen, säger Anna Lindh Wikblad.
Bakgrunden är bland annat den kritik rörande service och långsamma beslutsprocesser som har framkommit från såväl lokala företagare som externa näringslivsintressenter, även från medborgarna själva, och som medverkade till att Luleå har placerat sig i bottenskiktet av näringslivsrankningen i flera år.
– Det funkar inte längre att jobba som vi gjorde tidigare, främst för att tidsperspektivet – tempot – är annorlunda nu. Vi måste jobba mycket mer snabbfotat i beslutsprocesserna. Men även vad gäller service och bemötande har vi stora kvalitetshöjningar att göra.
Den nya kommunstyrelseförvaltningen tar över stadsbyggnads nuvarande ansvar för tunga frågor kring samhälls- och trafikplanering, mark- och exploateringsfrågor.
– Politiken vill ta över de frågorna, förvaltningsorganisationen speglar detta. Kommunstyrelseförvaltningen får också mer fokus på ledningsstödsfrågor och effektivare beslutsfattande, ett rappare stöd till politiken, säger Lindh Wikblad.
Hur stor personalstyrka inom stadsbyggnads berörs?
– I dag jobbar cirka 400 personer där. I och med den nya infrastruktur- och serviceförvaltningen tillkommer ett 100-tal som ska jobba med kundcenter, konsumentrådgivning och mycket annat också. Mycket handlar om genomförandedelarna i samhällsbyggnadsprocessen – tillståndsgivning, byggande, driftande, men också andra delar av samhällsservicen.
Hur går tongångarna inom stadsbyggnads?
– Förändringar är alltid känsliga. Somliga tycker att de är bra, medan andra tycker att de är mindre bra. Samtidigt uppfattar jag att vårt fokus på service och samhällsbyggnad har stöd på tjänstemannannivå, utifrån de seminarier vi har haft tidigare.
Norr Media har uppgifter om ett missnöje hos personalen som upplever att förvaltningen reduceras till en ”serviceinrättning”. Hur vill du svara på det?
– Vitsen med att samla alla servicefunktioner i en förvaltning, är att vi inte har levererat tidigare. Därför förväntar jag mig att alla gör sitt bästa nu. Men jag kan förstå att det väcker tankar om man går in på ett jobb med ett specifikt uppdrag som sen förändras.
Samtidigt är Luleå i en enorm expansiv fas med alla industrietableringar och ett bostadsbyggande som måste ta fart, med sikte på 100 000 invånare framåt 2045. Mot den bakgrunden kan den förestående omorganisationen framstå som dåligt tajmad.
– Ofrånkomligt att detta får konsekvenser. Att omorganisera tar mycket kraft från annat, så vi räknar med en produktivitetssänkning en bit in på nästa år. Men förhoppningsvis leder detta till något bättre på sikt.
Sammanslagningen av arbetsmarknads- samt barn- och utbildningsförvaltningarna ska ses i ljuset av de enorma kompetensförsörjningsbehoven i kommande decennier.
Arbetsnamnet på den nya förvaltningen blir Utbildning och arbetsmarknad.
– BUF har över tvåtusen anställda medan AMF ligger runt 150 anställda. Vi har redan kompetenta verksamheter, bra kvalitet i utbildningsväsendet och en framsynt arbetsmarknadsverksamhet. Nu ska det goda arbetet fortsätta, samtidigt som det finns ett ”mellanrum” mellan arbetsmarknad och utbildning, där kompetensförsörjningen för hela samhället och näringslivet kan stärkas ytterligare.
Tanken är att den sammanslagna BUF/AMF-förvaltningen samt stora delar av den nya infrastruktur- och serviceförvaltningen ska samlas i "Vattenfallhuset", kvarteret Mården, där de omfattande renoveringarna ska vara avslutade i höst.
– Ett syfte med Mården är att det ska vara lätt för medborgarna att komma dit, när det gäller servicefunktioner med mera. Men vissa förvaltningar kommer ha medarbetare utspridda på flera ställen. Många drift- och byggfunktioner inom stadsbyggnads kan bli kvar i Södra hamn men vi får återkomma senare kring hur verksamheterna där förändras.
Inför omorganisationen sker sedvanliga konsekvensbeskrivningar och riskanalayser innan fackliga förhandlingar inleds i juni.
Den nya förvaltningsorganisationen väntas träda i kraft 1 januari 2024 och kommundirektören hoppas kunna fatta formella beslut innan semesterperioderna.
– Det behövs för att hålla tidplanerna under hösten för de mer detaljerade förvaltningsorganisationerna.
Är du oroad över eventuella låsningar?
– Nej. Vi har haft ett bra samtalsklimat hittills, även om jag förstår att man kan tycka olika och att risk- och konsekvensanalyserna kan visa att finns även andra, ännu smartare vägar framåt.
Inga signaler om personal- och kompetensflykt?
– Inte direkt men det skulle samtidigt inte förvåna mig. Sådant får alltid vägas in i riskanalysen.
Mycket flyttstök nu?
– Nu har vi ”Ursäkta röran” både rörande samhällsomvandlingen men även internt inom kommunen. Det kan bli lite stökigt och kärva men förhoppningen är att vi står bättre rustande för alla utmaningar i kommande år, säger Anna Lindh Wikblad.