Stockholmsambassaden: Rekryteringen fortsätter dröja

I höst ska Region Norrbotten ha sin Stockholmsambassadör i tjänst. Då kommer kontoret i huvudstaden ha stått obemannat i mer än ett halvår.

Kenneth Backgård är skeptisk till satsningen, men tänker inte lägga ned kontoret innan projekttiden går ut.

Kenneth Backgård är skeptisk till satsningen, men tänker inte lägga ned kontoret innan projekttiden går ut.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-02-22 05:30

Vi har tidigare rapporterat om att regionens satsning på ett kontor i Stockholm inte kommit i gång enligt de initiala förhoppningarna. Sedan den 1 januari betalar regionen hyra och har tillträde till lokalerna på Gamla Brogatan, men det saknas en plan för hur verksamheten ska bedrivas och det finns ingen personal.

Det ska åtgärdas. Den 27 februari ska regionstyrelsen fastställa en lista över frågor där regionen ska bedriva nationellt och internationellt påverkansarbete under 2019. Stockholmskontoret och Almedalsveckan pekas ut som viktiga arenor.

– Vi måste hela tiden synliggöra våra förutsättningar och utmaningar, säger Anna Lindberg som är regional utvecklingsdirektör vid Region Norrbotten.

Läs mer: Snart öppnar Norrbottens ambassad

Läs mer: Satsningen blir försenad

När regionstyrelsen fattat beslut inleds arbetet med att rekrytera den person som ska arbeta på Stockholmskontoret. Personen ska fungera som ett slags ambassadör, med uppdrag att företräda Norrbottens intressen. Anna Lindberg hoppas att ambassadören ska vara på plats efter sommaren.

–  Det brukar ta tid med rekryteringar, om det inte är en person som är ledig och kan börja på en gång.

Stockholmskontoret är ett treårigt projekt med slutdatum den 31 december 2021. Sex miljoner kronor har avsatts, där hälften kommer från de statliga 1:1-medlen och resten från regionens egen kassa.

Om den person som anställs påbörjar sin tjänst efter sommaren kommer ungefär en femtedel av projekttiden redan ha passerat.

– I projektet är lönekostnaden egentligen den stora biten. Att vi betalar hyra tycker jag inte är något att anmärka på, vi nyttjar ändå lokalerna. Men det är klart att vi får ett utökat användande när vi har personen på plats.

Kontoret delas med Region Västerbotten, som har en person på plats. Enligt Anna Lindberg har Region Norrbotten också nyttjat lokalerna under början av året. Bland annat har de två regionerna arrangerat ett gemensamt seminarium på temat kompetensförsörjning. Fler seminarier ska hållas under våren, som en del av ett projekt med rubriken "regional förnyelse".

När verksamheten på kontoret startar på allvar kommer frågor som översynen av skatteutjämningssystemet, landsbygds- och minoritetspolitik, ett förändrat strandskydd, satsningar på Esrange och en intensifiering av Norrbotniabanan finnas på dagordningen. Även företrädare för näringslivet och kommunerna ska kunna nyttja lokalerna.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) har tidigare uttryckt sin skepsis till satsningen på Stockholmskontoret. Han står fast vid sin kritik, men tänker låta verksamheten löpa projekttiden ut.

– Det är viktigt att göra utvärdering kontinuerligt och se om det här alls är något vi ska syssla med, säger Kenneth Backgård.

Kan du avsluta verksamheten i förtid?

– Man kan alltid bryta ett kontrakt, men det kostar också.

Anna Lindberg är inte orolig för att den ljumma inställningen från den politiska ledningen kommer att försvåra rekryteringen. Det är en tidsbegränsad projektanställning som är aktuell och hon bedömer att det finns ett stort intresse för tjänsten.

– Jag tror det kommer vara ett arbete som lockar många. Sedan tycker jag att det är sunt att vara lite skeptisk. I all vår verksamhet utvärderar vi och ser om vi uppnår de resultat vi vill, säger Anna Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om