Vi har tidigare berättat att Region Norrbotten etablerar ett kontor i Stockholm, där en person ska anställas som norrbottnisk ambassadör och ägna sig åt påverkansarbete.
Läs mer: Snart öppnar Norrbottens ambassad
Sedan den 1 januari har regionen tillträde till lokalen, som delas med Region Västerbotten, men det kommer att dröja åtminstone ett par månader innan verksamheten sätter i gång.
– Man kanske var för optimistisk när man satte tidsplanen, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör vid Region Norrbotten.
I oktober beslutade regionutvecklingsutskottet att satsa totalt sex miljoner kronor på Stockholmskontoret under åren 2019 till 2021, där tre miljoner kommer från de statliga 1:1-medlen och lika mycket tas från regionens egen kassa. I samband med det sade Anna Lindberg att målet var att inleda rekryteringsprocessen och gå ut med en annons i slutet av november.
Annonsen är fortfarande inte ute. Nu ligger arbetet med att starta ambassaden i tillfällig malpåse. Anna Lindberg säger att regionstyrelsen ska fastställa en verksamhetsplan den 27 februari och att rekryteringen ska vara i gång då.
– Ibland tar det längre tid än man tänker sig. Det är många människor som ska ha tid att komma med synpunkter.
Anna Lindberg tycker inte att det är särskilt allvarligt att etableringen och rekryteringen försenas. Hon påminner också om att lokalen på Gamla Brogatan i Stockholm kan nyttjas av regionen även innan ambassadören anställts.
Verksamhetsplanen som ska tas fram kommer att reglera vilka frågor Stockholmsambassaden ska arbeta med. Regionala utvecklingsenheten har tagit fram en bruttolista, som bland annat innehåller Norrbotniabanan, förändringarna av skatteutjämningssystemet och hur de kommunala flygplatserna – med Finland som förebild – kan användas för att utveckla turismen.
– Och så finns det en del saker inom landsbygdspolitiken där vi kommer behöva trycka på.
Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) har tidigare uttryckt sin skepsis till Stockholmskontoret. Men enligt såväl Backgård som Nils-Olov Lindfors (C), regionråd med ansvar för regional utveckling, finns inga planer på att riva upp satsningen.
– Tills vidare gör vi ingenting. Sedan är det som vi sagt tidigare, att ingenting är fredat. Det är väldigt viktigt att all verksamhet bedrivs så effektivt som möjligt, säger Lindfors.
Han tycker att det är viktigt att regionen uppvaktar den nationella nivån och inte lutar sig tillbaka, men är osäker på om det behövs ett fysiskt kontor och en heltidsanställd person. För att kontoret ska vara motiverat anser centerpartisten att det inte räcker med att regionen använder det.
– Kontoret är även för näringslivet. Vi ska gå igenom i vilken omfattning det nyttjas.