För två somrar sedan skrev vi om den bittra konflikten mellan arbetsgivare och fack som ledde till att kranarna stod stilla i Victoriahamnen på helgerna. Som en följd av att godsfartygen fick vänta på att lastningen åkte stuveriföretaget Shorelinks kunder, storbolag som SSAB och LKAB, på svidande kostnader i förseningsavgifter, så kallat demurrage.
Men trots att konflikterna nu sedan länge ska vara lösta har SSAB:s kostnader ändå fortsatt att öka sedan dess.
– Det stämmer att SSAB får betala förseningsavgift i händelse av förseningar, exempelvis vid på- och avlastning. Exakt hur stor kostnad kan vi tyvärr inte säga, men vi hade ökade kostnader förra året. Vi jobbar nu tillsammans med Shorelink för att minska förseningar så mycket som möjligt, även om det inte alltid går att undvika helt, säger SSAB:s presschef Mia Widell.
Ståljätten ska ha fått betala nio miljoner kronor i förseningsavgifter under förra året, enligt en källa på Shorelink som uppger att siffran har kommunicerats ut av ledningen.
– Det tråkiga är att det inte drabbar Shorelink, utan SSAB, SCA och Sveaskog, säger källan som vill vara anonym av rädsla för att straffas av arbetsgivaren.
En orsak till att fartygen får vänta i hamnen är, enligt källan, att personalen jobbar åtta timmar kortare per helg jämfört med för några år sedan. Men det är ändå mer än för två år sedan, då stod de helt stilla.
– Dessutom är det fler anställda nu, säger källan.
När konflikten rasade som värst för två år sedan uppgav gruvjätten LKAB att man hade fått betala 400 000 kronor till rederiet som kör kolbåtarna till malmhamnen i Sandskär. Nu samarbetar gruvbolaget inte längre med Shorelink, utan man har valt att gå över till en konkurrerande skeppsmäklare.
Men varför? Det vill gruvbolaget hålla för sig själva.
"Vi uttalar oss inte detaljrikt i frågor gällande leverantörsupphandlingar och affärsuppgörelser men jag kan bekräfta att vi bytt fartygsagent. Det handlar inte om något hastigt avbrott utan bytet har skett när avtalet löpt ut. Det är sedvanligt att man tittar på olika leverantörer när avtal löpt ut då det givetvis kan finnas fördelar med byten", skriver Fredrik Björkenwall, tillförordad presschef, i ett mejl.
Vi har sökt Hamnarbetarförbundets avdelningordförande Viktor Blombäck, som har avböjt att kommentera.