Skolbeslutet överklagat

Nu är beslutet om skolnedläggning i Luleå formellt överklagat.

Så här såg det ut  i april när Luleås gator fylldes av dem som ogillar förslaget att skolor och förskolor, främst på landsbygden, ska stängas.

Så här såg det ut i april när Luleås gator fylldes av dem som ogillar förslaget att skolor och förskolor, främst på landsbygden, ska stängas.

Foto: Lars-Göran Norlin arkiv

Luleå2019-05-17 10:32

Det är Centerpartiets, Liberalernas, Sjukvårdspartiets och Kristdemokraternas ledamöter i barn- och utbildningsnämnden (bun) som på fredagen skickade in en överklagan till förvaltningsrätten.

Läs mer: Kommunjuristen förklarar processen

Överklagan gäller det beslut som togs i april av bun och som innebär nedläggning av Vitåskolan, Kyrkbyskolan, Borgmästarskolan, Jämtögårdens förskola, Ängesbyns förskola och Karlsviks förskola. Överklagan gäller även beslutet om policy för effektiviseringar inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Partierna anser att beslutet strider mot kommunallagen, där det slås fast att fullmäktige ska besluta i ärenden av principiell beskaffenhet.

Läs mer: "Givet att beslutet överklagas"

I ett pressmeddelande uttalar sig partiernas ledamöter på följande sätt:

– Eftersom det rör sig om ett flertal skolor och förskolor och dessutom om en policy för fortsatta effektiviseringar som innebär stora förändringar av samhällsservice och förutsättningar för att bo och verka i flera byar och stadsdelar, så är detta av principiell beskaffenhet och mycket stor vikt, säger Thomas Söderström (L).

– Eftersom besluten påverkar barnfamiljers förutsättningar för att bo på landsbygden påverkas också kommunens bostadssituation, tillväxt, och förutsättningarna för gröna näringar och turistnäringar. Det är en fråga om fördelningen av resurser mellan stad och landsbygd, säger Arne Nykänen (C).

– Detta ligger långt utanför Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde. Vi yrkade för avslag på alla de aktuella ärendena, bland annat med motiveringen att besluten inte kan tas av Barn- och utbildningsnämnden på grund av den omfattande principiella förändringen som de innebär, säger William Torikka (SJVP).

– Tyvärr röstade Socialdemokraterna och Moderaterna trots det igenom nedläggningarna i nämnden. Vi hoppas på omtag i frågan, med diskussion och beslut i kommunfullmäktige. Vi fortsätter att jobba för en sund skolpolitik i Luleå kommun med skolor nära hemmen och levande byar och stadsdelar, säger Sara Önneby Nordström (KD).

Beslutet väntas även överklagas av fler parter. Såväl nätverket Hela kommunen ska leva och lära samt den starka proteströrelse som organiserat sig i Råne älvdal har aviserat att man tänker överklaga.

– Vi har inte lämnat in ännu men det kommer att ske under fredagen eller måndagen, säger Jon Hallström, talesperson för Hela kommunen ska leva och lära.

Tiden för överklagan går ut på tisdagen.

Norrbottens Media återkommer med fler artiklar under dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!