Skadestånd räckte till hyran

6600 kronor. Det blev priset på Anton Lundmark Vallenbergs lidande. Så mycket fick han i skadestånd av staten efter att hans liv slagits i spillror.

ADVOKAT. Magnus Ericsson var Anton Lundmark Vallenbergs advokat. Han fick snabbt klart för sig att Anton var oskyldig. "Brottsmisstanken var helt grundlös" säger han.

ADVOKAT. Magnus Ericsson var Anton Lundmark Vallenbergs advokat. Han fick snabbt klart för sig att Anton var oskyldig. "Brottsmisstanken var helt grundlös" säger han.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2015-10-06 06:00

I går kunde NSD berätta vad som hände då 18-årige Anton Lundmark Vallenberg blev oskyldigt anhållen för mord på sin flickvännen – som i själva verket hade tagit sitt liv.

I slutet av augusti kom skadeståndsbeslutet från Justitiekanslern, JK.

– Det var ganska lite, tycker jag. Hälften gick till hyran. Andra hälften köpte jag datagrejer för. Min dator hade kraschat, säger Anton Lundmark Vallenberg.

Han tilldelades 6600 kronor för lidande. Ytterligare 3255 kronor betalades ut som ersättning för hans ombud, advokat Magnus Ericsson.

– Brottsmisstanken var helt grundlös, säger Magnus Ericsson om fallet.

LÄS MER: Anton, 18, blev oskyldigt anhållen för mord

Ericsson hade begärt mer, 15 000, eftersom fallet blev så omskrivet. Dels i medier, som NSD och Norrbottens-Kuriren, men där var Anton anonym. Hatet mot honom syntes i olika sociala medier, Facebook och bloggar. Hans namn publicerades på Flashback.

"Anton kommer från en liten ort och det kom snabbt ut i sociala medier vem han var och på Flashback har det förekommit kränkande uttalanden om honom och misstankarna mot honom, vilka alla varit helt felaktiga" skrev advokaten i sin ansökan.

Magnus Ericsson har sett samma sak i flera andra fall.

– Det där är en baksida av sociala medier, som kan ställa till väldigt mycket skada. Det går fort ut, det är rykten och det kan förstöra en människas liv mer än en brottsmisstanke, säger Magnus Ericsson.

Han tycker att ansvaret vilar på alla som skrivit.

– Var och en som skrev, varje enskild person, bär ansvar för det, säger Magnus Ericsson.

LÄS MER: Anton pekades ut som mördare på nätet – var oskyldig

Han har inte fått all information om skälen till att Anton blev anhållen, och uppger att han därför inte kan ha synpunkter på det. Magnus Ericsson konstaterar att rättsystemet bygger på att polisen, vid misstankar om allvarliga brott, kan gripa och anhålla personer även om misstanken är svag.

– Men om rättssystemet är sådant att vi accepterar att man griper människor som senare visar sig vara oskyldiga, då är det viktigt att den som drabbas får så bra ersättning som möjligt, säger Magnus Ericsson.

De 6600 kronorna är enligt JK en förhöjd ersättning, på grund av att Anton är ung och för att han blev anhållen för ett allvarligt brott.

Det Magnus Ericsson skrev om hur Anton exponerades på nätet innebar inte någon förhöjd ersättning.

– Jag kan inte säga att JK gjort fel. Man följer den lagstiftning som finns, säger Ericsson.

LÄS MER: Polischefen: "Han är ingen mördare"

Men han anser att lagstiftningen haltar i förhållande till hur världen ser ut i dag.

– På nätet skriver man ibland ut namn, bostad, till och med familjer. Det går enormt snabbt och blir mer personligt. Det lidandet är svårhanterat med den lagstiftning som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om