Siktar på en tystare fyrverkerishow: "Ska inte höras till Hertsön"

Företaget bakom Luleås fyrverkerier i Norra hamn har hörsammat debatten kring fyrverkerier. "Vi vill inte väsnas över hela stan", säger Mathias Johansson, delägare i Nlite Entertainment.

VILL MINSKA BULLRET. Årets fyrverkerier i Norr hamn ska fylla större delen av himlen men blir inte lika höga som vanligt. "Det vi har valt att göra är att skjuta mindre kalibrar, men istället fler och i bredd", säger Mathias Johansson, Nlite Entertainment.

VILL MINSKA BULLRET. Årets fyrverkerier i Norr hamn ska fylla större delen av himlen men blir inte lika höga som vanligt. "Det vi har valt att göra är att skjuta mindre kalibrar, men istället fler och i bredd", säger Mathias Johansson, Nlite Entertainment.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2016-12-31 13:49

Det är bara några timmar kvar av 2016 och förberedelserna inför årets fyrverkerier i Norra hamn pågår för fullt ute på isen. Designern bakom årets show heter Mathias Johansson, tidigare ordförande för Pyrotekniska sällskapet vid LTU, och som numera driver företaget Nlite Entertainment.

Årets fyrverkerier blir inte lika höga som tidigare, däremot bredare.

– Vi fokuserar inte på att skjuta högst i Sverige, istället skjuter vi lite bredare för att få till det snyggare designmässigt. Vi använder ytan i Norra hamn mer på bredden och djupet, det blir ungefär 100 meter bred skjutplats, säger Mathias Johansson.

Är det bredare än vanligt?

– Ja, det är det. Vid vissa fyrverkerier står man bara på en plats och skjuter upp. Vi kommer ha fem positioner som vi skjuter ifrån. Det blir fler effekter i mindre kalibrar. Det är ett fokus vi har haft. Vi vill ta ned ljudnivån. Skjuter man de allra högsta pjäserna hörs de över hela stan.

LÄS MER: Hatade, älskade och svåra att förbjuda

På det här sättet ska bullret minskas, enligt Johansson.

– Är det folk eller djur som inte vill ta del av fyrverkerier ska de inte behöva göra det i större utsträckning än nödvändigt.

För många husdjur och deras ägare är nyårsnatten en skräcknatt.

LÄS MER: Hundarnas skräcknatt - råd från veterinären

Ni försöker möta den debatten?

– Ja, det tycker jag. Vi vill inte väsnas över hela stan. Publiken som är på plats ska få en bra upplevelse, det ska inte behöva höras bort till Hertsön.

LÄS MER: "Uppfostra djuren istället för att gnälla"

I fjol var det nära att fyrverkerierna fick ställas in på grund av hård blåst.

Hur är väderförhållandena i år?

– Det är helt okej. Det blåser kring fyra meter per sekund och det brukar i regel mojna mot kvällen, säger Mathias Johansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om