Kommunalrådet om fyrverkeriskräcken: ”Uppfostra djuren i stället för att gnälla”

En av de som ska fira in det nya året med fyrverkerier är Överkalix kommunalråd Mikael Larsson (V).– Uppfostra djuren i stället för att gnälla, säger politikern.

Protesterar. Mikael Larsson (V).

Protesterar. Mikael Larsson (V).

Foto: Jonas Andersson

ÖVERKALIX2016-12-30 19:54

Allt fler röster har höjts mot nyårsfyrverkerier under senare år. Flera stora butikskedjor har också slutat att sälja pyroteknik. Orsakerna är en oro för att husdjuren ska bli skrämda och för att miljön ska påverkas. En som tänker fortsätta att fira med fyrverkerier är Mikael Larsson. På sin privata facebooksida skriver han att ”Nu har vi försett oss med nyårsraketer”.

– Vi har alltid använt oss av fyrverkerier. Det är en tradition inom släkten. Jag tycker det är ett fint sätt att avsluta det gamla året och skjuta in det nya, säger Mikael Larsson.

Han anser inte att fyrverkerierna ställer till några olägenheter i den lilla byn utanför Överkalix där han och hans familj bor.

– Som jag ser det är det inget problem för djuren. Vi har ett 30-tal renar, 25 får, höns och tre hundar. De reagerar inte nämnvärt. Men såklart skjuter man ju inte alldeles bredvid, säger Mikael Larsson som i kommentarsfältet till sitt facebookinlägg uppmanar andra att ”Uppfostra djuren istället för att gnälla!!”.

Mothugg får han från allianskamraten Kennerth Moberg (MP) som skriver att ”kan du tänka dig att barn med traumatiska upplevelser är svåra ”att uppfostra!!!?” – och istället föreslår nyårslyktor.

Kan du förstå dem som är oroliga för sina husdjur och miljön?

– Både ock. Men jag tycker att det är mycket gnäll. De som oroar sig för miljön skulle kanske låta bli att flyga till utlandet. Det påverkar mer. Däremot är det viktigt att bara skjuta mellan klockan 11-01 på nyårsaftonen. Gör man det tycker jag inte att det finns något att erinra mot, säger Mikael Larsson.

Varje år måste ett 100-tal personer uppsöka akutvården efter att ha skadas i samband med fyrverkerier.

Vad säger du om det?

– Man måste följa säkerhetsföreskrifterna och hålla säkerhetsavstånden. Sedan är det viktigt att vara nykter, säger Mikael Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om