Så ska Norrbotten bli ett ännu starkare gruvlän

Det har tagit tid – men nu är strategin för hur gruvbranschen i Norrbotten ska utvecklas klar. I den listas några av de stora utmaningar som branschen står inför.

UTMANINGAR. "Den här strategin är en önskelista över prioriterade åtgärder som vi har framför oss", säger Andreas Lind, näringslivschef på länsstyrelsen om den nya mineralstrategin som ska presenteras inom kort.

UTMANINGAR. "Den här strategin är en önskelista över prioriterade åtgärder som vi har framför oss", säger Andreas Lind, näringslivschef på länsstyrelsen om den nya mineralstrategin som ska presenteras inom kort.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-06-15 10:39

Arbetet med att ta fram en regional mineralstrategi har pågått i flera år. 2012, när arbetet hade stått stilla i några år, kopplades projektledaren Tiina Marjeta på länsstyrelsen in för att slutföra uppdraget.

Läs mer: En tuff uppgift

Grunden för strategin är EU:s behov av råvaror och i strategins begynnelse beskrevs länet som "en skattkista full av råvaror". Men när den nya strategin tagits fram har det också tagits större hänsyn till miljön och de sociala bitarna, inte endast ekonomi.

– Jag är stolt över att den här strategin har en bredare anklang, att vi har breddat den och inte bara har ett industriellt och tillväxtfokus, säger Andreas Lind, näringslivschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Läs mer: Gruvstrategi för norr på gång

Några av slutsatserna som dras:

¤ Det blir allt svårare och dyrare att starta gruvor.

¤ Fortsatt stora och dramatiska svängningar i metallpriserna.

¤ Gruvbranschen har fått starkare politiskt fokus.

¤ Det finns goda förutsättningar globalt sett.

¤ Gruvindustrin i Sverige beräknas öka sin produktion av metallmalmer med 100 procent mellan 2013 och 2015. Från 80 miljarder ton till 160 miljarder ton.

För att gruvnäringen ska kunna vara fortsatt stark behöver infrastrukturen bli bättre, slås det fast. Det finns också stora utmaningar i rekrytera folk samt göra branschen mindre konjunkturkänslig.

– En del av det visste vi väl redan när det här arbetet drog igång och det pågår redan en rad insatser. Vi jobbar hårt för Norrbotniabanan och dubbelspår på Malmbanan. När det gäller kompetensförsörjningen har vi ett regionalt kompetensförsörjningsutskott som jobbar med det. Och vad gäller konkurrenskraften så jobbar vi med att få ut underleverantörer till gruvsektorn på världsmarknaden, det gör oss mindre sårbara, säger Andras Lind.

Vad gör ni med strategin nu?

– Vi tänka på vad som är nästa steg och hur vi förverkligar den. Vi hoppas att den får en bred förankring ute i länen.

Han understryker hur viktiga gruvorna är för länet.

– Det är otvivelaktigt vår viktigaste bransch sett ur ett tillväxtperspektiv.

Innebär det här nya gruvor?

– Vi ska ha en hållbar gruvutveckling men i planen ligger naturligtvis och ofrånkomligen nya gruvor och utökat uttag från befintliga gruvor. Det är något vi verkar för. Samtidigt som vi är noga med att de nya gruvorna inte kan vara vart som helst.

Markanvändningen är en av de största utmaningarna och dialogen med dem som berörs av gruvor ska förbättras, där pågår ett regeringsuppdrag parallellt med strategin.

– Det är en utmaning i att hitta en bra modell för hur vi hanterar markanvändningsfrågor, säger Andreas Lind.

Ett förslag är att bilda ett regionalt mineralforum med de parter som står bakom strategin ska vara med, för att "främja fortsatt dialog mellan berörda aktörer".

jessica.rosengren@nsd.se, 0920 – 26 30 33

Fakta/Mineralstrategin

Gäller för både Norrbottens och Västerbottens län, där gruvorna tillsammans producerade 90 procent av EU:s järnmalm under 2013. Ett av EU:s mål är att "säkra tillgången på Europas råvaror". Europeiska kommissionen vill att Europa ska vara världsledande på prospektering, utvinning, bearbetning och och återvinning till år 2020. 2013 antogs Sveriges mineralstrategi av regeringen. Visionen är att stärka EU:s position som ledande inom gruvindustri.

Syftet med den regionala mineralstrategin för norra Sverige är att hjälpa till att uppfylla EU:s mål.

Källa: Regional strategi för innovativ och hållbar utveckling av mineralsektorn i Norrbottens- och Västerbottens län 2025

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om