En tuff uppgift

Hon har fått det svåra uppdraget att slutföra arbetet med den regionala mineralstrategin för Norrbotten och Västerbotten. Det senaste utkastet som blev klart 2012 har samlat damm eftersom arbetet stannade av.– Den behöver bearbetas mer, säger Tiina Marjeta, ny projektledare.

Spindeln i nätet. Tiina Marjeta, länsstyrelsen, har antagit utmaningen att ro förra landshövdingen Per-Ola Erikssons satsning på en regional mineralstrategi i land.

Spindeln i nätet. Tiina Marjeta, länsstyrelsen, har antagit utmaningen att ro förra landshövdingen Per-Ola Erikssons satsning på en regional mineralstrategi i land.

Foto: Pär Bäckström

NORRBOTTEN2014-01-17 07:56

I början av 2012 skrev NSD att Norrbotten och Västerbotten var på gång att få en gemensam gruvplan, eller med finare ord: regional mineralstrategi. Initiativet kom från dåvarande landshövding Per-Ola Eriksson. Tanken var att bilda ett starkt lag bestående av industrin, forskning, utbildning, kommuner och myndigheter. EU:s behov av råvaror var grunden till den regionala mineralstrategin. Då, för två år sedan, beskrev tjänstemännen på länsstyrelsen i Norrbotten länet som "en skattkista full av råvaror". I en intervju i Dagens industri sade en av landshövdingen närmaste tjänstemän att "vi ska inte bara förse hela Europa med guld, silver och järnmalmm utan också med all kompetens för hur man kan ta tillvara råvarorna på ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart sätt".

Det tydliga målet var att öka gruv- och prospekteringsverksamheten i Norrbotten.

Men arbetet med gruvplanen strandade. Utkastet har legat och samlat damm i flera månader. 1 december i fjol tillsattes Tiina Marjeta, som annars arbetar på EU-strukturfondsprogrammet Interreg Nord, som projektledare. Hon har antagit utmaningen att ro hela satsningen i land och ska vara spindeln i nätet mellan olika arbets, skriv- och styrgrupper, myndigheter, departement och övriga inblandade parter.

Det är många viljor som ska samsas. Hur kommer det sig att du tog på dig den tuffa uppgiften?

– Dels är det en personlig utmaning, rent yrkesmässigt alltså och dels ska det bli intressant att jobba med den här processen, att ha dialogmöten och få till en bred samverkan med olika parter. Det är en komplicerad fråga som det behövs få struktur i.

Det var tydligt tidigare att Norrbotten skulle förse Europa med guld och mineraler. Håller ni fast vid den skarpa formuleringen?

– Min upplevelse är att det har tonats ner. Någonstans har man förstått att det här är en komplicerad fråga, det är många olika saker som hänger med i den och vi måste ha ett bredare perspektiv. Vad innebär gruvorna för ett samhälle? Personligen tycker jag att vi nu lyfter det här med hållbarhet mycket tydligare, det blir fokus på det, säger Tiina Marjeta.

I mineralstrategin ska tre regeringsuppdrag bakas in.

¤ Utveckla ett planeringsunderlag som kommunerna kan använda som stöd i sin översiktsplanering.

¤ Öka samverkan mellan rennäringen och gruvnäringen under tillståndsprocessen för prospektering och brytning av mineraler.

¤ Utveckla strategier för att möta behovet av kompetens inom gruvnäringen.

Strategin ska, enligt Marjeta, utgå från sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter.

– Den ekonomiska aspekten är alltid en självklarhet, men vi ska även få in de två andra perspektiven på ett bra sätt. Så att det fortsättningsvis är bra att bo och verka i Norrbotten.

Hur tung kommer den regionala mineralstrategin vara i sammanhanget?

– När den är klar då ska den börja tillämpas av de olika aktörerna. Den ska efterlevas och förhoppningsvis kan vi peka ut hur och på vilket sätt. De regionala myndigheterna måste fråga sig vad den innebär för dem, säger Tiina Marjeta.

Fakta/Arbetet med den regionala mineralstrategin

Projektet består av tre grupper:

Skrivargruppen: Håller i själva formuleringarna av dokumentet, representanter från länsstyrelserna, Region Västerbotten och landstinget finns med).

Arbetsgruppen: Håller i tidsplanen och ser till att arbetet blir utfört. I den sitter representanter från länsstyrelserna, landstinget, Region Västerbotten, LTU och intresseorganisationen Geogrange och Centek.

Styrgruppen: Erik Bergkvist, regionråd Västerbotten, Erik Höglund, prorektor LTU, Kent Ögren, landstingsråd Norrbotten, Lars Lövgren, professor Umeå universitet, Magdalena Andersson, landshövding Västerbotten och Sven-Erik Österberg, landshövding Norrbotten. Här tas besluten.

Tiden för projektet löper fram till september 2014, med möjlighet till förlängning om det behövs. Det finansieras genom Europeiska regionala utvecklingsfonden

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om