Så ska fjärrvärmen i Luleå säkras när masugnen skrotas

Efter beskedet att masugnen och stålverket ska skrotas och rivas, är nu Luleå energi i full gång med att titta på alternativa energikällor till fjärrvärmen. "Det kan vara spillvärme från andra industrier som etablerar sig på Svartön."

"Erfarenheten visar att man inte tjänar på stora plötsliga prishöjningar. Då söker kunderna andra alternativ," säger  Magnus Johansson, chef för avdelningen värme, kyla och bioenergi vid Luleå energi i Luleå.

"Erfarenheten visar att man inte tjänar på stora plötsliga prishöjningar. Då söker kunderna andra alternativ," säger Magnus Johansson, chef för avdelningen värme, kyla och bioenergi vid Luleå energi i Luleå.

Foto: Kent Lidman

Luleå2024-04-04 05:00

Det säger Magnus Johansson, chef för avdelningen värme, kyla och bioenergi vid Luleå energi.

– Erfarenheten visar att man inte tjänar på stora plötsliga prishöjningar. Då söker kunderna andra alternativ, säger han.

Som vi berättat har SSAB:s styrelse beslutat att bygga ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Det ska stå klart inom fyra år.

Det kommer att helt förändra Luleå energis fjärrvärmesystem.

I dag producerar Luleå energi, via bolaget LuleKraft, 800 gigawattimmar fjärrvärme. Det täcker 90 procent av fjärrvärmebehovet i centrala Luleå. Luleåkraft ägs till hälften vardera av Luleå Energi och SSAB. Deras samarbete har pågått sedan 1970-talet.

Den fjärrvärme som produceras där kommer från spillvärme/processgas i SSAB:s masugn och stålverk. Det är billig energi och gör att Luleås fjärrvärmepris är lägst i landet. I genomsnitt ligger det 40 procent under genomsnittspriset i Sverige. 

Det kostar mellan 12 000 och 14 000 kronor årligen att värma upp en normalstor villa i Luleå.

Men när SSAB nu överger masugnen och bygger ett nytt fossilfritt stålverk blir det en helt ny produktion av fjärrvärme.

Spillvärmen ska tas från det nya stålverket, och en del av den biokol som tillförs de nya ljusbågsugnarna. Men det kräver en del nya investeringar.

Magnus Johansson tror dock inte att det kommer att påverka priset på fjärrvärmen i någon stor utsträckning.

– Vi håller redan nu marknadsmässiga priser. Jag kan inte säga vad priset kommer att bli när vi börjar använda oss av spillvärmen i det nya stålverket. Men jag tror inte på några stora plötsliga prishöjningar, säger han.

Förutom spillvärme från det nya stålverket får man en del värme från den biokol som behövs i ljusbågsugnen. Det är biomassa, till exempel skogs- eller virkesavfall, som har förkolnats.

– Det behövs en liten del av detta i ljusbågsugnarna, säger Magnus Johansson

Luleå Energi tittar även på andra möjligheter att ta tillvara spillvärme. 

– Det kan vara spillvärme från andra industrier som etablerar sig på Svartön, till exempel LKAB, Fertiberia eller Talga, säger Magnus Johansson.

Ett annat område som diskuterats är spillvärme från serverhallar.

– Problemet med de är att de håller lägre temperatur än spillvärmen från SSAB, och därmed mindre direkt användbar energi, säger Magnus Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!